LOVE MY HONDA

‘In 8 jaar tijd heb ik 1 sloepje binnen gesleept’

Als eigenaar van een sloepenverhuurbedrijf wil Marc-Jan Witte honderd procent kunnen vertrouwen op zijn materieel. Hij koos na ampel beraad voor Honda als drijvende kracht achter zijn bedrijf en is nog altijd “drieduizend procent tevreden” met zijn keuze.

Lees verder >>

Op een zonovergoten zomerdag ontmoeten we Marc-Jan Witte (45) in Jachthaven Biesbosch in Drimmelen. Direct naast de haveningang - en de toegang tot de Amer - bevindt zich zijn bedrijf ‘De Biesbosch In’. Een treffend gekozen naam, want vanaf de Amer is dat precies wat je met zijn huursloepen kunt doen: je vaart direct de Biesbosch in. Bij de receptie ligt een eyecatcher ‘aangemeerd’: een door de Roosendaalse kunstenaar Geoffrey Wine gepimpte Whaly. Want dat is het merk sloepen dat Marc-Jan koos voor zijn verhuurbedrijf, in combinatie met Honda buitenboordmotoren. Het biedt een mooi uitzicht, zo ’s ochtends wanneer de bootjes nog niet zijn opgehaald voor verhuur. De steigers liggen nog vol, het zilver van de Honda’s schittert je tegemoet. “Dertig huurboten, allemaal met een 5 of 8 pk Honda erachter,” vertelt Marc-Jan, terwijl zijn telefoon onafgebroken gaat. Iedereen wil op deze mooie dag nog een sloep huren om mee te varen, maar de bootjes zijn voor vandaag allang verdeeld. “Zo gaat het al het hele seizoen, het is bizar. De eerste twee maanden van de coronacrisis zijn we dicht gebleven, maar vanaf het moment dat we weer open zijn gegaan, liep het storm.”

Van Rotterdam naar Drimmelen

Na vanaf zijn veertiende in de Rotterdamse havens te hebben gewerkt, begint dat fysiek zijn tol te eisen en wil Marc-Jan samen met zijn vrouw Brenda iets anders doen. Samen beginnen ze in 2013 het bedrijf Boot Brabant in Lage-Zwaluwe, voor verkoop, verhuur, onderhoud en winterstalling. Het gezin groeit, met de geboorte van zoon Matt (nu 9) en dochter Suus (8), en ook het bedrijf groeit gestaag. Voor de verhuur wijken ze uit naar Drimmelen; De Biesbosch In is een feit.

Marc-Jan: “We zijn met drie sloepjes begonnen en we hadden niet voorzien dat we zo rap zouden groeien. We zijn nu acht jaar verder en voor ons komt nu pas het besef dat we het echt goed voor elkaar hebben.” Inmiddels bestaat de vloot uit dertig Whalys, waaronder vier vissersboten. De sloepen zijn ingetogen cappuccino-kleurig, en hebben geen reclame op de romp staan, iets wat door de klanten wordt gewaardeerd. En dan te bedenken dat de allereerste bootjes gifgroen waren. “Toen ik voor mezelf wilde beginnen, ben ik eens rond gaan kijken op Boot Düsseldorf,” vertelt Marc-Jan. “Daar sprong de stand van Whaly in het oog, met de gifgroene bootjes. Ze zijn van polyethyleen, dus hufterproof. Mensen willen een dagje uit, honden mogen zelfs mee en ik wil niet dat ze zich zorgen moeten maken om een krasje ofzo. Dat hoeft met deze bootjes niet. Als ze vuil zijn; even met de hogedrukspuit eroverheen en het ziet er weer netjes uit.”

Keuze voor Honda Waar ook niemand zich zorgen over hoeft te maken, is of de motor wel werkt. Marc-Jan: “Als je een dagje op het water hebt geboekt, wil je niet halverwege de verhuurder moeten bellen om je te komen halen. Ik heb rondgevraagd en hoorde dat Honda bij mensen die het merk professioneel gebruiken als heel betrouwbaar te boek staat. Daarnaast werd er met de andere verhuurbedrijven in de haven nog niet met Honda gevaren, dus ik was met deze keuze ook gelijk onderscheidend.”

Tekst gaat verder >>

'We zijn het de gasten verplicht: zij betalen best geld voor een dagje varen, dan moet de motor gewoon in orde zijn'

Spijt van zijn keuze heeft Marc-Jan nooit gehad: “Integendeel. Het bevalt drieduizend procent goed. Ik heb in die acht jaar één bootje binnen hoeven slepen. Lag trouwens ook nog gewoon de koppakking er tussenuit - eigenlijk eerder de fout van de huurders, dan dat het aan de motor zelf lag. Motorisch gezien werkt Honda gewoon goed. Ik zou me ook kapot schamen, als ik een bootje binnen moet slepen in de haven. Daarnaast zijn we het de gasten verplicht: zij betalen best wat geld om een dagje te kunnen varen, die moeten niet met stukken binnengesleept worden. En als ik het hier weleens zie bij collega’s… Van de week wel tien boten, die binnengehaald worden. Ben ik toch weer blij met mijn keuze voor Honda!”

Meer weten over De Biesbosch In? Kijk op de website of volg ze op Facebook!