BLIKVANGER

Whaly 450 classic


Zelfs in deze tijd hoeft varen echt niet duur te zijn. Onderwerp van deze boottest is de Whaly 450 classic. Een onverwoestbare sloep waarvoor je, zelfs als je 'm nieuw zou willen kopen, geen tienduizenden euro’s mee hoeft te nemen.


Lees verder >>

Het model is simpel maar doordacht. Het is een boot uit één stuk, met maar een paar opbergplekken en slechts een enkele optie. De Whaly is gemaakt van polyethyleen en dat is ongelofelijk sterk. De bouwmethode heet rotomould. Het begint met een grote stalen mal waarin allemaal plastic korreltjes worden gestort. Dan wordt de mal verwarmd en continue gedraaid zodat de miljoenen plastic korreltjes smelten. Als ze allemaal zijn gesmolten, plakken ze in de vorm van de mal aan elkaar. Als je deze vervolgens laat afkoelen, heb je een leuk gevormd bootje met een enorm drijfvermogen.

Grootste voordeel van dit materiaal: het is recyclebaar en aan de andere kant letterlijk onverwoestbaar. Mocht er een kras in zitten, dan is het door wat korrels in de kras te smelten makkelijk te repareren. Dat rotomould bootjes recyclebaar zijn, komt doordat je ze kunt vermalen. Dan ontstaan weer korreltjes, waarmee je weer nieuwe boten kunt maken. Zo is het dus honderd procent opnieuw te gebruiken en dat maakt de romp extreem milieuvriendelijk.

Milieuvriendelijk is ook de motor, dat is een Honda BF8. Minimale motorisering achter deze boot is een 5 pk eencilinder, maar wij testten de versie van verhuurder ‘De Biesbosch in’ met een tweecilinder 8 pk. Waarom? Deze is met 42 kilo de lichtste tweecilinder in zijn vermogensklasse en is zuinig. Bovendien - en dat vinden verhuurders fijn - is er maar weinig onderhoud nodig, ook al draaien ze elke dag. Daarnaast hebben ze een extreem lange levensduur.

Tekst gaat verder >>

De 8 pk tweecilinder heeft 222 cc cilinderinhoud. Fijn is dat de motor weinig vibraties afgeeft en een 6 Ampère dynamo heeft waarmee je elektrische apparatuur kunt opladen. De ‘founding father’ van Honda, Soichiro Honda, had een grote voorliefde voor het waterleven. In Japan wordt veel vis gegeten, dus wilde hij dat zijn motoren zo schoon mogelijk zouden zijn om het milieu niet te verstoren. Daarom zijn alle Honda’s viertakt en kunnen we met een gerust geweten de natuur van de Biesbosch in. De indeling is simpel, de boot heeft een grijplijn rondom, een vrij sobere zit voor een man of vier tot zes, maar alles is comfortabel genoeg voor een dagje op het water. Vlak voor de achterbank is een eenvoudige console. Er is een groot opbergluik waar ook de accu in staat en je hebt een ruim ankerluik. Doordat de romp dubbelwandig is, heeft de Whaly een groot drijfvermogen en dat maakt het sloepje heel veilig. Door de dikke stootlijst die onderdeel is van de romp, hoef je niet bezorgd te zijn dat je ergens langs schuurt. De romp is niet zelflozend, maar er is een automatische bilgepomp die binnengekomen water direct overboord pompt. Dat maakt deze sloep extreem zorgeloos en onderhoudsvriendelijk.

De Wahly vaart simpel, de motor doet vriendelijk zijn werk en het sloepje laat zich gedwee alle kanten op dirigeren. Op het onrustige open water van de Amer toont het zich als een heerlijk schommelende, veilig aanvoelende sloep. De topsnelheid met de 8 pk ligt rond de 11 km/u en dat is hard zat.

Tot slot de prijs. De boot kost zonder motor € 4.650. Daarvoor krijg je een complete romp met grijplijnen om de boot, opbergvak en rvs-motorplaat, maar zonder kussenset of bimini. Je kunt de Whaly in twee kleuren krijgen, cappucinobruin of donkergrijs. De 8 pk Honda tweecilinder kost ongeveer € 2.800, dus alles bij elkaar ben je voor een complete nieuwe set bij de bouwer Boot Akkrum rond € 7.500 kwijt. Daarvoor heb je een onverwoestbare combinatie waar je zorgeloos je leven lang plezier van kunt hebben.

Technische gegevens

Whaly 450 classic

Lengte (m): 4,37 Breedte (m): 1,89 Diepgang (m): 1,05 Gewicht (kg): 340 Max. vermogen: 8pk