Q&A FRANK & DAAN


FISHING EXPEDITION

We gooien weer eens een lijntje uit naar roofvissers Daan Verbruggen en Frank van Vliet. De Honda mannen hebben een lastige tijd achter de rug: corona, maar ook de hoge temperaturen maakten vissen lastig.

Het is een hectische tijd geweest en een behoorlijk hete zomer, hoeveel invloed heeft dit gehad op jullie visserij?

Frank: “Door de hoge temperaturen pas je je visserij aan. Zodra de watertemperaturen te hoog worden, ben ik wel te vinden op het water voor tochtjes met de familie. Heerlijk de plas op of een rondje Noord-Holland, lekker zwemmen en genieten. Hierdoor ontdek je ook vaak wateren die interessant zijn om in de winterperiode te bevissen. Volgens mij is die Bolle niet zo van het varen, die zit volgens mij meer te barbecueën.”

Daan: “Haha, daar heeft die Schele wel weer gelijk in; beetje barbecueën heb ik wel gedaan, dat was me ook wel aan te zien! Natuurlijk heeft de warme periode invloed op onze visserij. Zo heb ik wanneer de watertemperatuur erg opliep al niet meer gevist op snoek, puur en alleen omdat de snoek het vaak niet redt om nadat hij gevangen is weer terug te zwemmen. Baars en snoekbaars hebben daar minder last van, maar vooral de snoekbaars ligt vaak stil en doet erg weinig overdag. Het loont dan bijvoorbeeld om het in de avond of nachtelijke uren te proberen of ‘s morgens echt vroeg. Dat er weinig regen valt, zorgt er ook voor dat de rivieren laag staan en erg weinig stromen zijn. Ook dat maakt het een stuk lastiger, dus je zult echt je momenten moeten pakken en bijvoorbeeld de getijden goed in de gaten moeten houden.”

Tekst gaat verder onder de foto >>

Lastig vissen op snoek, snoekbaars en baars dus… Wat hebben jullie dan gedaan?

Frank: “Het stond voor mij en die Bolle al een aantal jaren op de planning: vissen op zeebaars. Omdat ik in het bezit ben van een polyester Orka Blackfish 500 was het eindelijk tijd om nu echt eens samen achter deze vissen aan te gaan. Natuurlijk is het wel zo dat je met die Bolle moet oppassen dat ‘ie niet zeeziek wordt. Hij heeft van alles om zijn armen met magneetjes zodat ‘ie niet groen wordt. Maar goed, tijdens de hittegolf hadden we te maken met oostenwind. Dat is gunstig om vanuit Den Helder de zee op te gaan. Je bent afhankelijk van het tij en de stroming. Die stroming kan best wel heftig zijn bij Den Helder, omdat het water vanuit de Waddenzee in en uit stroomt. Gelukkig heeft mijn 80 pk Honda daar geen moeite mee. Het werd een dag om nooit te vergeten met 82 zeebaarzen. De aanbeten zijn snoeihard en wat een sportvis is dat, zeg!”

Daan: “Ja, laat die Schele maar lachen, maar mijn magnetische bandjes hebben er al meerdere keren voor gezorgd dat ik niet zeeziek word. Wat een ellende is dat, joh! Gelukkig heb ik er niet altijd last van en zeker voor de kust van bijvoorbeeld Den Helder viel het uiteindelijk allemaal mee. Zoals die Schele al zei, waren we dit al even van plan en nu hebben we het gedaan ook. Wat een leuke visserij is dit, zeg! Erg verslavend. Je moet wel echt weten wanneer je het doet en waar, want je kunt er ook finaal naast zitten. Die Schele was al een paar keer eerder geweest, dus die wist al het een en ander, maar ik laat mij natuurlijk niet zo maar even verrassen, dus had ik ook mijn huiswerk gedaan, zodat ik dat schele ettertje even les kon geven, ha!”

Tekst gaat verder >>

Laten we het gezellig houden, heren. Iets anders: we horen de laatste tijd veel over vissen met crankbaits. Wat is het en doen jullie dit ook?

Daan: “Een crankbait is vaak een wat kleinere, bolvormige plug (hardbait) met een zwemlip aan de voorzijde, die ervoor zorgt dat de crank naar beneden duikt. Hoe groter deze lip is en hoe verder de lip naar beneden staat, hoe dieper de crank duikt. Dat is met deze visserij erg belangrijk: je wilt eigenlijk van elke crank precies weten hoe diep hij gaat. Als je bijvoorbeeld op zes meter diep een vis op je dieptemeter ziet liggen, dan is het makkelijk om even een shad met een loodkop te laten zakken: weet je zeker dat je de bodem haalt, dan weet je meteen waarom het zo belangrijk is dat je weet hoe diep je cranks gaan. Je hebt maar weinig aan een crank die maar vier meter loopt, als de vis op zes meter ligt. Crankbait-vissen is echt een uitdaging en geeft erg veel voldoening als het lukt. Vaak is het een strijd met jezelf, omdat je snel geneigd bent weer naar andere baits te kijken. Maar ik kan je uit ervaring vertellen dat de beloning vaak groot kan zijn. Tel daarbij op dat een crankbait vaak ook het verschil kan maken op sommige dagen en dat maakt het tot een techniek die er zeker toe bijdraagt of je een goede of een minder goede dag kunt hebben.”

Frank: “Ik ben door die Bolle een keer meegenomen om op de rivier te vissen met crankbaits. Ik had het nog nooit gedaan. Ja, pluggen genoeg, maar ik had nog nooit echt gericht gegooid. Je ziet de laatste tijd steeds meer roofvissers deze techniek gebruiken en niet zonder resultaat. Daan is er heel erg gedreven in en heeft dozen vol crankbaits. Het is net als op zee: stroming op een rivier zorgt ervoor dat de vis actief is en je ze via deze techniek kan vangen. Snoekbaars, baars, snoek, roofblei, winde en ook meerval, maar met die laatste wil je echt niet worstelen op licht materiaal. Daar weet die Bolle alles van tijdens het vertikalen op de rivier, haha. Daan is wat dat betreft een specialist en vangt alles!”