THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING

INDIAN SUMMER IN DE BIESBOSCH

In de vorige editie van Honda Marine Magazine maakten we kennis met Olivier Schouffoer, cruise captain van Biesbosch Mini Cruises. Vandaag gaan we weer met hem op pad en genieten van de nazomer in de Biesbosch.

Lees verder >>

We arriveren rond de klok van 14.00 uur in de Nieuwe Jachthaven van Drimmelen. Olivier vertelt dat zijn 6 pk Honda samen met de gezellige rode zeilboot de afgelopen maanden overuren gemaakt heeft. Zijn privé-cruises zijn erg populair en de lunch, bierproeverijen en barbecues doen het goed. De schitterende natuur en het mooie weer doen de rest.

We varen de haven uit richting het Spijkerboor waar we de Brabantse Biesbosch in varen. Links en rechts liggen werkschepen die bezig zijn met het onderhoud aan de spaarbekkens. Want in dit schitterende natuurgebied ligt ook Europa’s grootste drinkwateropslag, dat voornamelijk de regio Rijnmond van drinkwater voorziet. Momenteel is men bezig om deze drinkwaterreservoirs uit te breiden met een nieuw innamepompstation. Op de waterkaart laat Olivier zien hoe de drie spaarbekkens (Petrusplaat, Honderd en Dertig en De Gijster) een groot gedeelte van het gebied beslaan.

All-incruisive

We varen verder de Biesbosch in. De warme nazomerdag vraagt regelmatig om een verkoelende duik. De Biesbosch is een zoetwater getijdegebied en is uniek in zijn soort. Door het getijde is de kwaliteit van het zwemwater uitstekend.

Terwijl zijn gasten zwemmen, heeft de kapitein in zijn kajuit verse sashimi gesneden. Deze stukjes verse tonijn, coquille en zalm op een bedje van zeekraal worden gepresenteerd onder een gezellig glazen stolpje. De oesters en het glas koude prosecco die erbij worden geserveerd, maken het gerecht compleet.

Tekst gaat verder >>

‘Steigertjes her en der zorgen ervoor dat je van de natuur kan genieten, zonder deze te beschadigen'

Met een kleine ruk aan het koord van zijn 6 pk Honda buitenboordmotor start Olivier de motor weer, en na een minuut of tien varen we een prachtige kreek in, Keesjes Killeke genaamd. Olivier vertelt dat het hier erg ondiep is, z’n 70 centimeter. Door het getij kan de kreek soms zelfs bijna droogvallen. Omdat de Leisure 17 een kimkieler is en daardoor maar een diepgang heeft van 65 centimeter kunnen we net door de kreek varen. Links en rechts mooie rietkragen met gele en paarse bloemen. Je hoort de tientallen vogels en krekels een uniek natuurconcert geven. Na een half uurtje varen bereiken we weer een wat breder vaarwater. Links staan op een dijk een paar oerossen te grazen. Rechts een weelderige bebossing met omgevallen bomen die deels in het water liggen. Het is geweldig om te zien hoe de natuur hier op zijn beloop wordt gelaten. Op en tussen de takken staan en zwemmen diverse watervogels zoals futen, eenden, meerkoeten en zwanen.

Voor de wind

Op verschillende plaatsen in deze overweldigende omgeving zijn aanlegplaatsen en steigertjes gemaakt zodat de watersporter zonder de natuur te beschadigen kan recreëren. Alles wordt netjes onderhouden door de Stichting Nationaal Park De Biesbosch en Staatsbosbeheer. Inmiddels hebben we de perfecte plek gevonden om aan te meren en de barbecue aan te steken. Gegrilde groenten en diverse stukjes vlees worden gebakken op de hete bakplaat. Als side dish wat salades en brood met een goddelijke pindasaus. De verzorging tijdens de cruise is weer top!

Na het eten en nog een korte duik, varen we weer door en komen uit bij het Gat van de Kerksloot. Hier hijsen we de zeilen en laten ons voor de wind naar de haven voeren. Met de zonsondergang achter ons verlaten we de Brabantse Biesbosch.