Q&A FRANK & DAAN


Fishing Expedition

We gooien weer een hengeltje uit naar roofvissers Daan Verbruggen en Frank van Vliet. Dit keer vragen we hoe de mannen zich staande houden nu de ‘r’ weer in de maand is, en de vangsten weliswaar dikker, maar de temperaturen steeds schraler worden.

Dus heren: de ‘r’ in de maand, word je daar vrolijk van?


Frank: “De zomer heeft zo zijn charmes natuurlijk, maar het najaar is wel de tijd dat het wat betreft de visserij begint te kriebelen. Zodra de temperaturen beginnen te zakken, gaan veel rovers zich opmaken voor de winterperiode. Dat betekent vreten, heel veel vreten, bijna net zoveel als Daan altijd doet. De vis neemt dan snel in gewicht toe en er kunnen weer echt dikke vissen worden gevangen. Dat is wat mij betreft ook het enige leuke, want verder hou ik er niet zo van. Regen, korte dagen en kou zijn niets voor mij. Qua visserij top, maar verder niet echt mijn tijd. Ik weet dat Daan daar heel anders over denkt, maar die kan er dankzij zijn vetlaag wat beter tegen dan ik.”

Daan: “Frank heeft altijd wel wat te janken: dan weer te warm, dan weer te koud. Hoe die man het überhaupt koud kan hebben, is mij echt een raadsel, want hij zit rondom in het babyvet. Zelf ben ik een groot fan van deze periode, ondanks de kou, want daar kan ik erg goed tegen. Zoals Frank al aangaf, gaan de rovers zich klaarmaken voor de winter en daar moet je dan ook je visserij op aan passen. Vaak vis ik dan ook met groot kunstaas of grote dode aasvissen. Je kunt in deze periode namelijk erg selectief vissen en gericht achter de grote jongens aangaan. Ook is het zo dat de grote rovers in deze tijd naar specifieke gebieden toe trekken, waar je in de zomer niet komt. Is ook weleens leuk. Gelukkig heb ik zelf niet zo heel veel last van de kou zoals die huilebalk, dus dat gedoe met dikke of zelfs verwarmde kleding, daar doe ik niet aan mee. Gewoon goed met laagjes werken; dat heb ik nog uit mijn legerperiode en dat gaat prima.”

Zijn er nog speciale dingen waar je rekening mee houdt op de boot in deze tijd?

Daan: “Ik let altijd erg op wat ik doe of wat ik meebreng. Zo trek ik in de winterperiode vaak standaard mijn reddingsvest aan, want met het koude water ben je natuurlijk zo onderkoeld en wordt het lastig om de kant te halen op sommige wateren. Warme dranken en eten zijn ook altijd lekker om mee te hebben; dat maakt zo’n dag vaak een stuk aangenamer. Verder zorg ik dat ik een extra pak en wat extra kleding in de boot heb liggen, mocht er onverhoopt iets misgaan of iemand een nat pak halen. Dat laatste heb ik al eens meegemaakt met Frank die weer eens niet op zat te letten toen hij achter op de boot stond op het Hollands Diep. Gelukkig gebeurde dit in de zomer, ik moet er niet aan denken wat er in deze tijd was gebeurd. Aan de boot zelf hoeft niet veel gedaan te worden, alleen laat ik altijd wel de motor even warm lopen voordat we op pad gaan. Een ijskoude motor meteen vol gas open trekken is niet bevorderlijk.”

Frank: “Waar ik in deze periode extra op let, is bijvoorbeeld de trailer. Daarmee moet ik tenslotte toch flinke afstanden afleggen. Een onderhoudsbeurt van mijn Kalf-trailer is essentieel: de wiellagers worden vervangen en de banden nagekeken op scheuren. Ook het elektrisch systeem wordt nagelopen. Ik zie te vaak dat dit snel vergeten wordt met soms nare gevolgen. Naast mijn trailer zorg ik net als Daan voor extra warme kleding en een bak warme soep of koffie. En zodra de nachttemperaturen onder nul dalen, heb ik ook een emmertje strooizout mee. De trailerhellingen zijn vaak glad in de ochtenduren en zo kan ik altijd traileren.”


Tekst gaat verder onder de foto >>

Wat is je favoriete visserij in deze periode?


Frank: “Dat is een beetje afhankelijk van het weer en de watertemperaturen. Vanaf oktober mag ik graag met die bolle achter de grote baarzen aan gaan. Werpend vanuit de boot op een rivierplas kun je kanjers van baarzen vangen. Ze zijn agressief en de aanbeten snoeihard. Dat maakt het zo’n mooie visserij. Rond november schakel ik over op het vissen op snoekbaars en snoek. Zodra de watertemperaturen dalen onder de tien graden dan is dat voor mij het teken om achter de snoekbaarzen aan te gaan. Als ik op snoekbaars vis, doe ik dit meestal verticaal. Je shad laten zakken op een mooi talud en zoeken naar de vis met de visvinder.

Vissen op snoek doe ik vaak slepend met kunstaas. Op mijn 80 pk Honda heb ik Trolling Control. Hierdoor kan ik de toeren van de motor regelen in stappen van 50 toeren per minuut. Vaak is het stationair lopen van de motor net iets te laag om te slepen met kunstaas op snoek. Dan maak ik vaak gebruik van dit systeem en kun je heel nauwkeurig de snelheid regelen om zo net even wat sneller of langzamer te varen. Vaak is dit net het verschil tussen vangen of niet vangen.”

Daan: “Ik ben gek op alles wat zwemt met tandjes, maar met name de snoekbaars en de snoeken hebben in deze tijd mijn aandacht. Het is echt geweldig om op zoek te gaan naar de grote jongens en dan houd een beetje kou mij echt niet tegen. Ik doe dit meestal met groot kunstaas zodat ik erg selectief te werk ga, de aanbeten die je krijgt zijn dan vaak wel iets minder in aantallen, maar je weet dat als je er één op krijgt het vaak een dikke is en dat geeft een enorme kick. Trollen doe ik niet, dat vind ik geen visserij en is voor mensen die lui zijn zoals Frank, haha. Het mooie van deze tijd is dat de vissen lekker dik en zwaar zijn wat ze nog vele malen indrukwekkender maakt om te zien. Veel vis verzamelt zich ook vaak in bepaalde gebieden en op specifieke plekken, waardoor je er vaak meerdere op een plek kunt vangen als je ze eenmaal gevonden hebt.”


Wil jij een dag met Daan Verbruggen op stap? Blader snel door naar onze winactie!