CORONEL GEEFT GAS

Full Throttle op de Maas


Dat Tom Coronel hard kan gaan met een Honda, weten we wel: de coureur heeft een jarenlange relatie met Honda en rijdt momenteel in de TCR Europe met een Civic Type R. Tijd om te checken of hij ook op het water het hoofd koel kan houden bij hoge snelheden.


Tom Coronel is een geboren speedfreak en gaat het gevaar niet uit de weg, getuige ook zijn herhaaldelijke deelname aan de Dakar rally. Als hij door Honda Marine Magazine wordt uitgenodigd om te gaan snel varen op de Maas, hoeft hij daar dan ook niet lang over na te denken. Zeker niet omdat hij zelf ook nog een fervent watersporter blijkt te zijn. “Ik ben helemaal waterfreak, water is voor mij vakantie,” vertelt Tom als we elkaar ontmoeten in de jachthaven aan de Rotterdamse Admiraliteitskade, waar we ook hebben afgesproken met Marco Binnendijk van Dolphin Events, die vandaag onze kapitein en instructeur is. “Als ik vrij ben, gooi ik m’n bootje vol met snoep en sap, en dan gaan we op pad. Naar Muiden, Enkhuizen, op het Gooimeer. Het is voor mij ultiem vakantie, veel meer dan op een terrasje in de stad.”


Dat Tom niet heeft gekozen voor een sloepje of zeilboot, zal duidelijk zijn. Hij heeft naar eigen zeggen nu een ‘patatmixer’ met een 175 pk erachter, maar die zal ingeruild worden voor een Tempest 990 RIB met twee keer 200 pk buitenboordmotoren. Goed om vandaag zijn skills op het water nog eens bij te schaven dus. Want dat snel varen niet altijd zonder gevaar is, heeft de coureur een paar jaar geleden aan den lijve ondervonden. Tijdens zijn deelname aan een RIB rally in het Egyptische Hurghada sloeg hij tijdens een slalom overboord. “Foutje met het trimmen van de motor, ik werd gewoon getorpedeerd,” licht Coronel toe. Enter Marco Binnendijk. Met zijn Dolphin Events organiseert hij RIB adventures, maar in samenwerking met Spectre Marine geeft hij ook diverse cursussen in snel varen. Hij begrijpt direct wat de fout achter Toms manoeuvre is geweest.


Tekst gaat verder onder de foto >>

Tijdens de briefing voordat we het water opgaan, vertelt Marco niet alleen over het belang van goed trimmen – “de meeste mensen trimmen helemaal niet” - maar ook van goede communicatie en vooral kijken, kijken, kijken op het water. Een steeds belangrijkere rol tijdens hard varen is weggelegd voor de navigator. “Bij hoge snelheden wordt je blikveld veel kleiner,” vertelt Marco. “Je hebt dan het extra paar ogen keihard nodig. Bij high speed navigation communiceert de navigator met TSDC, dat zijn afkortingen voor turning points, steer marks, danger en control – vergelijkbaar met de manier van communiceren bij rally rijden. De navigator heeft aan boord eigenlijk de leiding.” Bekend terrein voor Tom: “Tijdens de Dakar navigeer ik, terwijl mijn broertje Tim rijdt. Het is al vaker voorgekomen dat hij het bandenspoor wil volgen, maar ik precies weet waar we heen moeten. Zo heb ik ons al een aantal keer gered.”

Navigeren en trimmen dus: we hebben een missie als we het water opgaan. Al bij het verlaten van de haven merkt Coronel op hoe stil de Honda BF250 is die achter de RIB hangt. Maar dat je ‘m nauwelijks hoort, wil niet zeggen dat ‘ie de power niet heeft, blijkt als we de Nieuwe Maas opvaren. Onder toeziend oog en met de nodige aanwijzingen van Marco geeft de coureur een aantal keer flink gas. Lekker, deze Honda? Tom: “Zeker! Ik vind het sowieso een mooi merk. Als iemand vraagt ‘welke motor wil je’, ja, da’s heel makkelijk: de snelste. En in de autosport is Honda natuurlijk een heel groot en bekend merk. Altijd al geweest. Bij Honda is alles op kwaliteit. Ze staan zo in voor hun product, mooi vind ik dat. Je moet gevoel hebben bij een merk. Het zijn uiteindelijk allemaal motoren, ze brengen je allemaal van A naar B, maar ik zal altijd voor Honda kiezen.”


Tekst gaat verder onder de foto >>

Mooier dan met deze woorden van Tom kunnen we de dag eigenlijk niet afsluiten. Tijd voor de debriefing. Veel geleerd vandaag, Tom? “Het opvallendste wat ik geleerd heb, zijn eigenlijk de simpele dingen, waar je niet bij stilstaat, al zit je vijftien jaar op het water. Je hand niet op de gashendel laten rusten, maar ernaast. Want bij een flinke golf geef je anders per ongeluk zo een dot gas. En op de boot blijven bij het aanmeren. Zo logisch eigenlijk, maar ik deed het toch niet.” Om daar nog aan toe te voegen: “O, en dat Drive By Wire dat op deze buitenboordmotor zit? Ik wist niet dat het überhaupt bestond, maar ik wil dat acuut hebben!”