Foto : Sander van der Borch

JAAP ZIELHUIS' ROAD TO TOKYO

Succesrecept op herhaling


De hoofdcoach van Team NL-zeilen is Jaap Zielhuis, 53 jaar oud. Momenteel bivakkeert hij in de Sagamibaai bij Enoshima, waar over een jaar de strijd om de Olympische zeilmedailles losbarst. Jaaps missie is een perfecte voorbereiding om daarmee de kans op Olympisch eremetaal zo groot mogelijk te maken.


Foto : Richard Langdon/Ocean Images

Zielhuis: "Afgelopen jaar hebben we de meeste selecties afgerond. We weten nu in een vroeg stadium van vijf van de zes kansrijke klassen wie er naar Japan gaat. Alleen bij de RS:X-mannen is het nog niet zeker, daar wordt het of Kiran Badloe of Dorian van Rijsselberghe. We zitten nu in dezelfde periode als de Olympische Spelen volgend jaar worden gehouden en dan verwachten we vergelijkbare wind en vergelijkbaar weer. Deze maand is het Olympisch testevent, onze generale repetitie. Volgend jaar verblijven we op dezelfde locatie in de omgeving van de haven. Afgelopen dagen bouwden we hier onze eigen fitnessruimte op, die hebben we uit Nederland verscheept, want we willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van de openingstijden van de plaatselijke fitnesscentra. Net als volgend jaar hebben we eigen mensen die voor ons koken. Ook al is het niet zo warm, we testen toch het hitteprotocol, dus met koelvesten in een klimaatkamer, want volgend jaar kan het nodig zijn. Eigenlijk herhalen we het succesrecept van Rio.


De communicatie met de lokale mensen gaat goed, maar onze uitdagingen liggen bij de officiële instanties. De douane stelt zich soms erg formeel op als we materiaal het land in willen krijgen. Dan staan belangrijke containers heel lang in de haven en daar worden onze mensen erg nerveus van. We kunnen niet zonder boten, dus de grootste uitdagingen liggen in alles compleet en op tijd krijgen. Japan is een bijzonder land met veel andere regels en een compleet andere cultuur. Rio was chaotisch maar dit is ook niet simpel. In Japan kun je namelijk niet even wat regelen, altijd wordt eerst uitgebreid gekeken wat er in de regels staat. Gelukkig merken de zeilers weinig van onze logistieke sores."


Tekst gaat verder onder de foto >>

Foto : Watersportverbond

Foto : Richard Langdon/Ocean Images

In 1964 werden op hetzelfde water ook al Olympische Spelen gehouden. Destijds waren er in Enoshima, op een uurtje reizen van Tokyo, maar vijf Olympische zeilklassen. Alleen de Finn, de klasse waarin Nicholas Heiner in 2020 zal deelnemen, is na 56 jaar nog Olympisch. De Star, de FD, de Draak en de 5.5 meterklasse zijn van het Olympisch toneel verdwenen. Destijds wisten de Nederlandse zeilers geen medailles te winnen. Nu schat Zielhuis de kansen hoger in. "Onze hele ploeg is kansrijk, we hebben een sterke ploeg met zeilers die allemaal voor een medaille gaan. Er zijn totaal tien Olympische zeilklassen en wij hebben ingeschat dat we in zes klassen kansen op medailles hebben. Als klein land kunnen we financieel niet in alle klassen meedoen, dan is het beter om de beste zeilers 100 % te geven. De coaches maken voor iedereen een tailormade programma. Of je nou Lilian de Geus, Annemiek en Annette, of Marit neemt, ze zijn allemaal totaal anders. Dat iedereen verschillend is, maakt ze ook weer hetzelfde. Dus bekijken we per sporter welke begeleiding ideaal is, wat voor trainingsprogramma we kunnen opstellen en welke wedstrijden ze het beste als voorbereiding kunnen varen. Andere landen hebben een top-down programma, daar bepaalt de bond alles, maar zo’n aanpak werkt niet voor alle talentvolle sporters. Als klein land zijn we zuinig op onze topsporters en geven we ze alle ruimte om succesvol te presteren. Een absoluut recept voor succes is er niet, maar je kunt wel streven naar het beste. Dat begint bij het materiaal. Wat is het beste, kunnen we dat krijgen, wat hebben de coaches nodig?"


Tekst gaat verder onder de foto >>


Foto : Sander van der Borch

"Onze coaches op het water zijn heel blij met de Tornado RIB’s met Honda buitenboordmotoren. De uitstraling is universeel, we varen allemaal in hetzelfde materiaal, maar met kleine verschillen. Omdat de surfplanken zo idioot hard gaan, wil Aaron McIntosh (de coach van de RS:X-zeilers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe, red.) graag een 80 pk buitenboordmotor. Hij moet echt gas kunnen geven om ze bij te houden of voor te blijven. Roelof, de coach van Marit kan prima met een 60 pk af. Er zijn eigenlijk drie belangrijke redenen waarom we zo tevreden zijn over onze Honda’s. In de eerste plaats de betrouwbaarheid. Afgelopen week ging Roelof met 40 knopen wind de zee op, dan vertrouwt hij blind op zijn motor om in noodsituaties Marit te kunnen helpen. Veiligheid is essentieel, daar neem je geen risico’s mee. Verder zijn de motoren geruisloos, dat is bij de communicatie heel belangrijk. Ze zijn zelfs zo geruisloos dat je soms de motor wil aanzetten en hij al aan blijkt te staan. Verder zijn ze heel zuinig en als je maar weinig hoeft te tanken, scheelt dat het Watersportverbond veel geld.


In de komende tijd willen we nog beter grip krijgen op de lokale wind en stroming. Daarom hebben we dagelijks meetings waarin de coaches hun ervaringen van de vorige dag delen. We bundelen zodoende alle kennis en dat moet de ploeg de weg wijzen naar een medaille. Voorspellen is altijd lastig, helemaal voor Olympische resultaten. We hebben zes goede kansen, maar er gaat altijd wel wat mis. Als je dan uitgaat van 50% resultaat, kom je op drie medailles. Ik wil geen extra druk op de sporters leggen, maar ik gok zelf op vier medailles."


De Olympische Spelen van 2020 beginnen op vrijdag 24 juli. De sluitingsceremonie is op 9 augustus.

Foto : Richard Langdon/Ocean Images