BLIKVANGER

Maxima 720 retro


Tenders zijn razend populair en als er één merk als een komeet is gerezen, dan is het wel Maxima. Dit merk met de koninklijke naam, maakt sloepen en tenders van 4 meter 85 tot dik zeven meter. De boten hebben twee belangrijke zaken gemeen: in de eerste plaats zijn ze budgettair zeer interessant, de kleinste heb je al met een 8 pk motor, nieuw en compleet voor rond de 10 mille.


Scroll naar beneden en lees verder >>

De tweede overeenkomst is dat ze allemaal worden uitgevoerd met een Honda buitenboordmotor. In de kleine modellen hangt deze aan de spiegel, in de grotere tenders is deze onzichtbaar in een bun geplaatst.


Wij voeren in Amsterdam met de Maxima 720 retro, een ruime tender met een basisprijs van 20.750 euro. Daar komt natuurlijk een motor bij, wij kozen voor een BF100, want deze tender heeft een onderwaterschip dat geschikt is voor snelvaren. Maar je kunt in de 720 ook al met een 20 pk uit de voeten of aan de andere kant zelfs kiezen voor een joekel van een 150 pk Honda.


Scroll naar beneden en lees verder >>

Bij het opstappen valt op dat de Maxima heel stabiel is en dat heeft veel met de grote breedte te maken. Met 2,50 m is deze tender breder dan veel concurrenten en daar komt bij dat de kuip lekker diep en dus veilig is. Dat levert een goede zit en hoge rugleuningen op. In deze tender is het fijn dat je de kuip helemaal voor jezelf hebt, omdat je geen motorkist in het midden hebt. De constructie is degelijk en van binnen is de romp uitstekend met topcoat behandeld. In het hang- en sluitwerk zijn verschillende soorten gebruikt. De bun is met een uitstekende sluiting, met gasveren en goede scharnieren uitgevoerd.


Onder het voordek is een ruimte die groot genoeg is om een toiletje te plaatsen. In de kuip vind je een slanke stuurconsole en rondom banken om al je vrienden mee te kunnen nemen. Onder de banken is ruimte voor losse spulletjes. Aan de zijkant zijn opstaptreden en twee consoles, waar je koelkast, komfoortje en spoelbak in kwijt zou kunnen. Achterin is een brede stuurbank. Doordat de motor in de bun is weggewerkt, laat je het geluid letterlijk achter je. Boven op de bun is met een groot kussen een fors zonnebed te maken. Een kuiptafel is een optie. Ook een optie is de bedekking van de dekken met Finteak, een laminaat dat onderhoudsvriendelijk is en voor een luxere uitstraling moet zorgen. De tender wordt verder compleet geleverd met veel rvs, een breed zwemplateau en geïntegreerde kabelaring.Scroll naar beneden en lees verder >>

De motor is een Honda, natuurlijk. In dit geval is het een viercilinder 1500 cc krachtpatser die stil en zuinig toch 100 pk levert. De Maxima is licht, leeg nog geen 1.000 kilo en samen met de 165 kilo van de motor is dat een combinatie die voor vuur en spektakel zorgt. De boot stuurt soepel, de draaicirkel is vrij ruim, maar met de optionele boegschroef hoeft dit geen probleem te zijn.


Achteruitvaren is simpel. Met de 100 pk Honda is het mogelijk om zowel fluisterstil door de natuur of de grachten te varen als razendsnelle scherpe bochten te nemen, waarbij de boot mooi in de bochten leunt. Accelereren is dankzij het BLAST-systeem een sensatie, je snelt stabiel en vlak naar een top van dik boven de 50 km/u. Samengevat is deze Maxima een stabiele, ruime en goed geprijsde tender met een geweldige krachtbron in de bun.


Scroll naar beneden en lees verder >>

Technische gegevens: Maxima 720 retro

Lengte: 7,24m

Breedte: 2,50m

Diepgang: 0,50m

Doorvaarhoogte: 1,15m

Motor pk (kW) : 20-150pk, getest 100 pk

Waterverplaatsing: 980kg (leeg)

Vanaf-prijs (incl. btw) : € 20.750 excl. motor