Roofvistips van Daan Verbruggen

EEN GOEDE START

Het is voorbijgevlogen: de twee maanden gesloten seizoen voor de roofvis zitten er weer op. Traditioneel gaat het weer los op de laatste zaterdag van mei, op Nationale Hengelsportdag. Visgids Daan Verbruggen kan niet wachten om het water op te gaan, maar voorziet je eerst van handige tips om het seizoen goed te beginnen.

Daan: "De opening van het seizoen is altijd een speciaal moment waar we allemaal naar uitkijken. Het is ook het moment om goed na te denken over hoe je gaat beginnen: er zijn namelijk nogal wat rovers die pas net van de nesten af zijn en zelfs een heel groot deel zal nog verblijven in de paaigebieden. Dus hoe en waar ga je in hemelsnaam beginnen?"

Bepaal je gebied

Het is natuurlijk altijd fijn als je al weet waar bijvoorbeeld de snoekbaarzen hebben afgepaaid, want je kunt ervan uitgaan dat zij nog in de buurt van die gebieden rondhangen. Dit zijn vaak de ondiepere delen van een water, waar de bodem vaak uit zand bestaat en de nodige schuilplaatsen te vinden zijn. Snoekbaarzen maken daar een kuil in waar ze boven gaan liggen en zo het nest bewaken. Wanneer dit net gebeurd is en het kroos uitzwemt, verlaten zij echter nooit meteen deze plek en zullen altijd in de buurt te vinden zijn. Probeer deze plekken dan ook te vinden.

Kleur kiezen

Omdat de vissen net van de nesten af zijn en constant bezig zijn geweest om hun nageslacht te beschermen, zijn ze nog ontzettend agressief en vallen hard aan. Toch zijn ze hier ook wel weer selectief in, want er zijn bepaalde kleuren, acties en geluiden waar zij heftiger op reageren. Voor de sluiting van het seizoen moest er vaak nog rustig gevist worden mede door de nog lage watertemperaturen, maar nu is dit totaal anders: kunstaas met veel actie lokken de meest agressieve aanbeten uit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld shads met flinke zwem-, schoep- of krulstaarten, maar ook shads die heel erg flanken worden vaak gretig aangevallen. Zoals ik al aangaf, is het vaak ook de kleur die een bepaalde agressie opwekt en daar heb je echt heel veel mogelijkheden in. Kies zeer felle, opvallende kleuren en eventueel een combinatie; bijvoorbeeld een oranje lichaam met een felle gele staart. Natuurlijk kun je hier zelf ook mee combineren om jouw favoriete shad voor deze periode te ontdekken.

Make some noise

Een andere manier om in deze periode de rovers vaak goed agressief te krijgen, is geluid. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld ratelaars. Die heb je in verschillende soorten: bijvoorbeeld ratelaars die je verticaal kunt vissen, maar ook pluggen die voorzien zijn van kogeltjes en vaak ook heel veel herrie maken. Het zijn echter niet alleen de hardbaits die geluid maken, want er zijn ook meer dan voldoende softbaits te verkrijgen die zijn voorzien van ratels. En als je zelf een favoriete shad hebt, dan kun je die natuurlijk ook gewoon voorzien van een ratelbuisje, die gewoon verkrijgbaar zijn en je heel simpel in bijvoorbeeld de schoepstaart van je shad kunt smelten: gewoon even de staart verwarmen en het kleine ratelbuisje in het zachte rubber duwen. Daarna dicht smelten en klaar! Bij elke uitslag van de staart zal deze nu een ratelend geluid maken, wat onder water nog vele malen versterkt zal worden en de aandacht van de rovers zal trekken.

Mijn boot staat inmiddels alweer helemaal kant en klaar voor het nieuwe seizoen: hij is gepoetst, de trailer is helemaal nagekeken en de Honda heeft zijn beurt gehad. Ik ben klaar voor het nieuwe roofvisseizoen; jij ook?

Tot ziens op het water, Daan Verbruggen