HET WATER OP - MET EPCO ONGERING

VAARGEBIED KAGERPLASSEN

In deze editie van Honda Marine Magazine een vaargids van de Kagerplassen, een van de grootste Hollandse Plassengebieden. Eigenlijk is de Kaag niet één plas, maar een aaneenschakeling van een aantal sloten, kanalen en veenplassen. Epco Ongering leidt ons rond door dit Westelijk Watersportparadijs.

Foto's Laurens Koster

Historie

Net als de meeste andere Hollandse Plassen zoals de Westeinder, de Vinkeveense, de Nieuwkoopse en Loosdrechtse Plassen is dit gebied ontstaan door het afgraven van veengrond onder een moeras. Dat afgegraven veen werd te drogen gelegd en daarmee werd turf gemaakt, een fossiele brandstof die tussen 1200 en 1900 overal in Nederland werd gestookt. Vooral in de buurt van grote steden was er behoefte aan brandstof. Het is dan ook niet zo gek dat de Kagerplassen vlak naast bloeiende plaatsen als Leiden en Warmond zijn ontstaan. Leiden speelde in de geschiedenis van ons land een grote rol. Het werd vanaf de elfde eeuw de belangrijkste plaats van het Rijnland. Tot de 16de eeuw was de Lakenstad een bloeiende plek waar kooplieden en kunstenaars gebroederlijk samenleefden. Rembrandt van Rijn werd hier geboren en ontwikkelde de schilderkunst tot ongeëvenaarde hoogte. Als je hier vaart, snap je wel waar hij zijn inspiratie vandaan haalde.

Geografie

De Kagerplassen liggen in het gebied tussen de plaatsen Sassenheim, Kaag, Roelofarendsveen, Warmond, Oegstgeest en Leiden. De Kaag is een verzameling plassen met karakteristieke eigen namen. Tegen Leiden aan heb je het Joppe. Dan heb je het Norremeer en het Zweiland, bij Kaageiland is de Dieperpoel en de Eijmerspoel. Tenslotte heb je aan de andere kant van Kaageiland plassen met de namen Spijkerboor en Kever. Door de afgraving van veen ontstonden in het gebied een aantal eilanden, waarvan de Kogjespolder, de Lakerpolder en de Zwanburgerpolder de bekendste zijn. De Kaag is het Hollandse plassengebied met de meeste molens, want elk eilandje werd met een eigen molen drooggehouden. Nog altijd zie je tal van stokoude en moderne molens die de polders behoeden voor natte voeten.

Hoe kom je er?

Rondom de Kaag vind je een fors aantal plaatsen met jachthavens waar passanten welkom zijn of waar je een boot kunt huren. De meeste plaatsen bereik je via de snelweg A44 of per trein via Leiden of Sassenheim. Met de boot kun je vanuit het Noorden via de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder naar de Kaag. Je vaart de Plassen dan op bij Kaageiland, een uniek dorp in de Kagerplassen dat alleen met de boot of met een veerpont te bereiken is. Op Kaageiland is een vestiging van superjachtwerf Feadship.

Hier worden de allermooiste superjachten voor de gefortuneerden der aarde gebouwd. Als je geluk hebt ligt zo’n prachtig miljoenenjacht buiten en heb je vrij zicht op de klasse waarin de miljardairs van de wereld zich ophouden. Regelmatig vaart hier zo’n megajacht voorbij, op weg naar de nieuwe eigenaar, of naar de werf voor een refit. Kaageiland is verder een dorp met monumentale huizen en een kerk, veel restaurants en bootverhuur. Hier is ook de plek waar de mooiste oude Riva’s en Boesch boten worden gerestaureerd.

Snelheid en vergunningen

Op de Kagerplassen gelden verschillende snelheidsvoorschriften. Op de drukke vaarwegen rond de jachthavens geldt 6 km/u als maximale snelheid. Op de open plassen wordt 12 km/u als maximum aangehouden. Tenslotte is er een groot snelvaargebied op de Dieperpoel en het Norremeer. Om hier sneller dan 12 km/u te mogen varen heb je een ontheffing nodig. Deze kun je online regelen via de website van de Gemeente Teylingen en deze kost online €16,80 voor een dag of €166,80 voor een jaarontheffing.

Overnachten

Rondom de Kagerplassen zijn veel plaatsen met hotels, B&B voorzieningen en huurhuisjes. Als je echt direct aan de plassen wil overnachten zijn de voorzieningen schaarser. Uniek in dit gebied is Hotel Orion op het Kaageiland. Met de boot kun je afmeren in havens op Kaageiland en aan de kade bij de pont mag je 24 uur blijven liggen. In Warmond kun je terecht bij Fort Marina en de Koninklijke WSV de Kaag. In Leiden ben je welkom bij Zijlzicht.

Eten en drinken

Je merkt dat het gebied rondom de Kaag een lange Bourgondische traditie heeft, want met name op Kaageiland (Tante Kee, ’t Kompas en bij Benjamin), op de plassen bij de karakteristieke Kaag Sociëteit, (tegenwoordig Waterlust) en in Leiden (Brasserie de Poort, Lot & de Walvis en In den Doofpot) kun je lekker eten. Vooral de terrassen op Kaageiland en van de voormalige Kaag Sociëteit zijn in trek voor lunch aan het water.

Traileren en tanken

In Oegstgeest zijn twee gratis trailerhellingen aan de Pres. Kennedylaan. Eén daarvan is alleen geschikt voor kanteltrailers. Verder zijn er betaalde hellingen bij Van Schie aan de Oostkant van de plassen en bij camping de Wasbeek in Warmond. Ook bij Jachthaven Jonkman in Sassenheim kun je de boot vanaf de trailer te water laten. Bij het pontje naar Kaageiland is Van de Wansem aan de vaste kant een van de schaarse plekken waar je langs het water kunt tanken. De andere is Van Schie aan de Zijldijk in Warmond aan de Oostkant van de Kaag.

Boothuur

In totaal zijn er op de Kaag meer dan 150 open boten te huur. Je kunt hier kanoën, met een sloep varen, roeien en natuurlijk zeilen. De Kagerplassen zijn een paradijs voor zeilers en dat zijn ze al heel lang. De koninklijke watersportvereniging werd al meer dan 100 jaar geleden opgericht en bouwde aan de Oostkant van de plassen een clubgebouw. De koepel op het dak en de starttoren zijn van veraf te herkennen. De starttoren stamt uit 1921 en is dus 101 jaar oud. Nu is de Sociëteit in trek voor bruiloften en partijen. Vanuit de Kaag vinden veel evenementen plaats zoals de Kaagweek, de Turf- en Strontrace en de Schippertjesdagen. Ook worden er de nodige zeilkampioenschappen in verschillende nationale en internationale klassen georganiseerd. Verder is de Kaag bekend omdat er legendarische motorjachten zoals de Super Kaag Kruiser, de Super Favorite en de Super Van Crafts zijn gebouwd.

Als je op de Kaag vaart is het mooi om te beseffen dat dit gebied al honderden jaren plezier geeft aan watersporters. En dat alles vlak bij Den Haag, Rotterdam en letterlijk naast Leiden. De Kaag is een Westelijk Watersportparadijs waar alle mensen met een boot zich thuis zullen voelen.