INTERVIEW KIRAN BADLOE

GOLDEN BOY MET DE WIND IN DE ZEILEN

Hij werd in 2021 Olympisch kampioen in het RS:X Windsurfen, en stapte onlangs over op het spectaculaire IQFoil, de Formule 1 op het water. Honda Marine Benelux levert de buitenboordmotoren voor de coachboten en heeft soms moeite om de sporter bij te houden. Tijd om even stil te staan – met Kiran Badloe.

Foto’s Sander van der Borch, Instagram Kiran Badloe

Hij is 27 jaar en staat al vanaf zijn negende op de planken. Surfplanken welteverstaan, en inmiddels is hij de beste surfer in zijn klasse. Met drie wereldtitels en een gouden Olympische medaille op zak heeft Kiran Badloe een droomcarrière, die op het punt staat een nieuwe vlucht te nemen.

VAN RS:X NAAR IQFOIL

Grootse successen dus in de RS:X klasse, en toch is juist Kiran een van degenen die zich hard heeft gemaakt om het IQFoil Olympisch te krijgen. Hoe zit dat, Kiran? “Dat begon eigenlijk puur uit eigenbelang. Toen ik in 2018 in aanraking ben gekomen met het foilen, vond ik het gelijk supermooi. Het is ontzettend uitdagend, je kunt er in elke wind mee los en het is echt spectaculair. Ik merkte dat ik op een gegeven moment niet meer terug wilde naar de RS:X, maar het mooi zou vinden als IQFoil de Olympische discipline zou worden. Bij de World Sailing sportfederatie beschreven Dorian van Rijsselberghe, ik en onze coach Aaron McIntosh het RS:X als werk en foilen als puur plezier. Misschien heeft dat wel een beetje de doorslag gegeven, want het is gelukt.”

VAN LICHTGEWICHT NAAR ZWAARGEWICHT

En zo geschiedde dus. Op dit moment bereidt Kiran zich voor op de komende WK’s in Brest (2022) en in Den Haag (2023), en de Olympische Spelen in Parijs-Marseille van 2024 – in de discipline IQFoil. Daarvoor waren nog wel wat aanpassingen nodig, en dan met name op fysiek vlak. Kiran kwam 17 kilo aan voor zijn nieuwe sport: “Dat mocht sowieso ook wel: een beetje vet was na de Spelen in Tokyo echt wel welkom. Mijn fysieke gesteldheid was toen niet gezond. Maar het is ook veel spiermassa. Ik werk zes dagen in de week in de sportschool om efficiënt gewicht te kweken dat ik in kan zetten. Het principe daarachter is dat we met de foil een lift willen creëren. We hebben opwaartse druk nodig en dat doen we door zelf druk naar beneden te geven. Dus hoe zwaarder ik ben, hoe meer neerwaartse druk en hoe meer dat setje de lucht in wil. We kunnen er gewoon harder door.”

VAN HARD SURFEN NAAR KEIHARD FOILEN

En die snelheid is terug te zien op het water. Hoeveel sneller gaat zo’n foil nou? Kiran: “Het gaat niet per se veel harder, we kunnen alleen bij veel minder wind al veel sneller dan met de RS:X. Daar had je windkracht zeven nodig en op de foil kun je met een licht zomers briesje al tussen de vijftig en zestig kilometer per uur. Dat is een beetje de standaard snelheid geworden, waar je continu op aan het varen bent. De coaches kunnen het met hun coachboten nog net bijhouden. De Tornado RIB met de Honda BF80 gaat in normale omstandigheden 59 kilometer per uur. Maar met hoge golven is het heel oncomfortabel voor de coaches om dat bij te houden. Daarom zijn we op zoek naar langere RIB’s met meer waterlijn waar ook grotere Honda’s achter kunnen. Hoe groter de Honda, hoe beter, haha.” Over de betrouwbaarheid van het materiaal kan Kiran kort zijn: “Die is essentieel. We zijn heel afhankelijk van de boot en motor om veel uren op het water te kunnen maken. We houden briefings op de coachboten en eten en drinken er tijdens de trainingen. We investeren veel geld, energie en tijd om medailles te halen. Het is voor ons geen optie dat het materiaal ons dan in de steek laat. Maar heel eerlijk: de Honda is -zoals het hoort- het laatste waar ik me druk over maak: die heeft ons nog nooit in de steek gelaten.”

VAN WERELDKAMPIOEN NAAR OLYMPISCH KAMPIOEN

Met een blauwe pijl in het haar surfte hij in 2021 naar het Olympisch goud, beelden die de wereld overgingen en van Kiran een instant sportidool maakten. Kiran vertelt dat er sinds die medaille best veel is veranderd: “Windsurfen was een vrij onbekende sport. Samen met tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe hebben we de sport weer op de kaart gezet. Ik word sinds mijn medaille meer herkend en er komen leuke dingen door op mijn pad. Ik vind het mooi dat ik door mijn bekendheid de jeugd kan inspireren. Ik zie dat het IQFoil heel erg bij hen aanslaat. Het is een toegankelijke sport, die zij heel snel oppikken. Met een beginnersset met grote foil kun je al snel de lucht in. Binnen tien uur kan een kind leren foilen. Natuurlijk zijn de veiligheidsmaatregelen heel belangrijk. Ik zeg altijd maar: ‘Altijd je giek blijven vasthouden, dan kun je nooit je foil koppen.’ Dat blijft wel hangen!”