LOVE MY HONDA

‘Tachtig procent van mijn visvrienden vaart met Honda. Dat zegt toch genoeg?’


Wat Bas Halsema belangrijk vindt aan een buitenboordmotor? Nou, vooral dat ‘ie het altijd doet. Na veertig jaar ervaring met buitenboordmotoren is deze visser dan ook vol overtuiging powered by Honda.

Het vissersvirus krijgt dankzij zijn opa al heel vroeg vat op Bas Halsema (46) en ook dit blijkt een uitermate besmettelijke variant. “Mijn zoontje van negen gaat ook al regelmatig mee vissen en mijn vriendin is sinds kort ook besmet.” De zelfstandig ondernemer uit Purmerend heeft een Lund Angler 1650 met Honda BF60 aan de spiegel en is het hele jaar door op diverse wateren te vinden. Alleen of met zijn gedreven visvrienden, een groep die ook wel bekendstaat als de Kneiterkoningen. “De meesten van ons, ik denk ongeveer tachtig procent, varen met een Honda. Dat zegt toch al genoeg?” aldus Bas.

Making memories

Een dagje over de Amsterdamse grachten of met de kinderen op een kneeboard achter de boot; de Lund van Bas wordt op diverse manieren ingezet om mooie herinneringen te maken. Hij heeft genoeg te vertellen, maar één verhaal – met een lach en een traan – maakt in het bijzonder indruk: “Vorig jaar heb ik mijn beste vriend en tevens vismaat Rob Kroezen zijn persoonlijk record snoekbaars van 92 cm laten vangen. Rob heeft zijn leven lang op snoekbaars gevist en het was hem nog steeds niet gelukt om een exemplaar boven de 90 cm te vangen. Met de apparatuur van tegenwoordig is het echter een stuk makkelijker en ik ben daar behoorlijk gedreven in. Al springen ze nog altijd niet vanzelf in de boot hoor, haha. Rob was bijna 65 jaar toen hij die grote ving en hij sprak de fameuze woorden: ‘Zo, nu kan ik rustig sterven.’ Twee maanden later werd Rob ziek en acht maanden daarna is hij overleden.” Zoals we al zeiden: met een lach en traan…

Al vanaf zijn negende is Bas veel op het water te vinden. “Vanaf die leeftijd vaar ik met een buitenboordmotor. Een van mijn eerste was een 7,5 pk Honda. Als ik het me goed kan herinneren, was die donkerblauw met oranje. Daarna heb ik heel wat andere buitenboordmotoren versleten. Van Tomos en Yamaha tot Mercury." Dat de visser uiteindelijk afscheid neemt van deze merken kan hij zelf kort maar krachtig uitleggen: ”Mercury loopt rauw, hoog verbruik. Johnson maakt veel herrie en rookt als een klapsigaar, Evinrude kabelbreuk in het schakelmechanisme.”

The power of dreams

Als Bas zijn eerste boot zelf koopt – de eerdere motoren krijgt hij van zijn vader – kiest hij een Lund, “uiteraard met Honda.” Waarom dat voor Bas zo logisch is? “Voor mij is het belangrijk dat een buitenboordmotor het vooral doet… Maar dat Honda zijn motoren zo stil, zuinig en betrouwbaar heeft gemaakt, en dat ze er ook nog eens stoer uitzien, is ook mooi meegenomen.” Die eerste Honda is inmiddels verkocht aan een vriend en nog steeds in gebruik. “Ik verkocht die Honda toen hij negen jaar oud was en heb er alleen ooit eens een pakking van moeten vervangen. De Honda waar ik nu mee vaar, heb ik nieuw gekocht en ik heb er al meer dan 1.100 uur mee gevaren, probleemloos!” Bas benadrukt dat hij zijn buitenboordmotor altijd goed laat onderhouden. Bougies, impeller, olie en staartstukolie; alles wordt regelmatig nagekeken en vervangen. Bas: “Al met al, na veertig jaar ervaring met motoren kan ik met trots zeggen: Honda, the power of dreams!”