THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING

BEVERTOCHT IN DE BIESBOSCH


Ondanks de kwakkelzomer heeft de Mellow Yellow van Biesbosch Mini Cruises toch aardig wat mooie tochtjes gemaakt. Op een zonnige septemberdag stapt Honda Marine Magazine ook aan boord om onder de bezielende leiding van Captain Olivier op bevertocht te gaan.

De kapitein heeft een relaxte zomer achter de rug: de privécruises zijn nog steeds populair en tussen de buien door varen heeft ook zo z’n charme. Prachtige Hollandse luchten met regenbogen hebben de overhand gehad deze zomer. Het is op het water dan ook een stuk rustiger geweest dan afgelopen jaren. Heerlijk, vindt onze Captain. “De rust van de natuur maakt dat een vaartocht met Biesbosch Mini Cruises een soort meditatieve werking heeft op mij en de gasten. Iedereen komt tot rust op het water.” Doordat er minder verkeer is, laten de dieren van de Biesbosch zich ook steeds vaker zien. Vooral tijdens de avondcruises kom je geregeld bevers tegen. Deze geweldig grote knaagdieren zijn in 1988 uitgezet en de Biesbosch telt inmiddels een populatie van meer dan driehonderd dieren. Er één spotten zou dus moeten lukken en dus gaan we vandaag op bevertocht. We vertrekken om 17.00 uur vanuit de haven van Drimmelen en slaan linksaf de rivier de Amer op. Zoals altijd heeft Olivier een welkomstdrankje met een heerlijk hapje klaargezet. Vandaag bubbels met oesters en rivierkreeftjes in wasabi mayonaise.

Noordergat van de Plomp

Het geeft net geregend, maar de zon breekt nu door de wolken. Een prachtige regenboog verschijnt boven de Amer als we naar het ‘Eerste Gat’ varen, zoals onder watersporters de eerste ingang naar de Biesbosch wordt genoemd. Officieel is dit het Noordergat van de Plomp en we houden rechts aan langs het spaarbekken.

Jonge zwanen, die twee maanden geleden nog als kuiken onder moeders veren zaten, flaneren nu over het water. Overal zijn watervogels te vinden in de kalme Biesbosch: meerkoeten, eenden en futen zoeken voedsel tussen de rietkragen. En op aanwijzing van Olivier spotten we zelfs een prachtig ijsvogeltje, dat op een tak zit uit te rusten. Zijn oranje onderkant steekt af bij het helblauwe verendek. Prachtig!

We varen langzaam door de kreek en passeren een open stuk. Links zien we het spaarbekken en rechts kijken we over een moerassig stuk land. Olivier vertelt dat hier vorig jaar een stuk Biesbosch is opengelegd en er vier grote buizen van de Amer naar het spaarbekken zijn aangelegd, waardoor hectoliters water tegelijk getransporteerd worden. Zo kan men in de toekomst de watervoorziening voor de regio Rijnmond op pijl houden. Hard nodig, want de laatste jaren waren erg droog en zonder regen worden de spaarbekkens niet aangevuld. Nu kan men water vanuit de Amer zo het spaarbekken in pompen.

Visarend en… een bever!

Een grote roofvogel vliegt als een zweefvliegtuig door de lucht. We herkennen deze visarend aan het witte verendek op zijn buik. Sinds een aantal jaar broeden deze vogels weer in het natuurgebied. Doordat de waterkwaliteit de laatste decennia drastisch verbeterd is, zit er in de kreken en plassen weer volop vis. De vis- en de zeearend zijn daarom naar deze voedselrijke gebieden getrokken. De zon begint al te zakken; dit is doorgaans het moment dat de bevers actief worden. Ons geduld wordt al heel snel beloond: zo’n tien meter voor de boot zien we een kop boven het water uit steken. We naderen het beest dat voor ons uit naar de kant zwemt. Een prachtig gezicht. Bever gespot – missie geslaagd! Inmiddels varen we door zeer een ondiepe kreek, het gaat maar net. De 10 pk Honda duwt de zeilboot vlot door het slijk en we voelen de boot over de bodem van de kreek schuiven. Een zucht van verlichting als we de Ruigt opvaren. Een brede doorvaart, hier slaan we linksaf. En later weer links om na een tijdje op het Spijkerboor te komen. Op de kop van een eiland staat een kudde Schotse hooglanders te grazen. De imposante dieren zijn de natuurlijke grasmaaiers van de Biesbosch, die met bootjes van Staatbosbeheer regelmatig worden verplaatst, vertelt Olivier. Rustig varen we de Amer op, waar we nog net de zon in het water zien zakken. Het prachtige avondrood verzorgt het sprookjesachtige einde van onze cruise.