BLIKVANGER

Van Zutphen 633

Modern ambachtelijk


De laatste jaren komen er steeds meer tenders op de markt en dat is logisch. Het zijn gezellige boten met veel vaarcomfort en je kunt er ook nog een beetje mee opschieten. Het merk Van Zutphen is speciaal voor de tendermarkt door Slikkendam Watersport uit Woerdense Verlaat neergezet. Epco Ongering test de Van Zupthen 633 met Honda BF50.

Foto's Laurens Koster


Het verhaal achter het merk is leuk. Op de plek waar Slikkendam Watersport is gevestigd, Woerdense Verlaat, zat al in 1784 een werf, de Van Zutphen werf. De eigenaren van Slikkendam verkopen al generaties lang boten en zijn Honda dealer. Zij adopteerden de naam Van Zutphen voor hun eigen modellen. Zo wordt de passie voor het maken van boten in de 21ste eeuw voortgezet.

Ambachtelijke traditie

De Van Zutphen rompen worden in Polen gelamineerd. Dat gebeurt op een moderne, uitstekende werf en dat zie je aan tal van details. De gelcoat is mooi dik, de binnenzijde is overal afgewerkt en van een mooie topcoatlaag voorzien. Bovendien is buitengewoon goed rvs gebruikt voor de kikkers, de handgrepen en de scharnieren voorop. Aan alles zie je dat de ambachtelijke traditie is voortgezet. De 633 is een overnaadse polyester tender met een zelflozende kuip en een V-vormige romp. Met de scherpe boeg snijdt deze gemakkelijk door het water en de vlakkere romp achterin laat de tender gemakkelijk planeren. De waaiersteven beschermt tegen opspattend water. De manier waarop je de buiskap weg kunt klappen weerspiegelt de ervaring van Slikkendam. Er is een speciale bak voor de kap en het uit drie rvs buizen bestaande frame. Met zes kikkers kun je de boot vastleggen. Als je regelmatig alleen vaart, is de midden-bolder erg praktisch. Dat is allemaal uitstekend geregeld.

Moderne techniek

Ook de motor is uit het zicht weggewerkt. Het is een Honda 50 pk buitenboordmotor in de bun. Deze motoren zijn al stil, maar in een bun hoor je ze helemaal amper. De beschikbare range voor de Van Zutphen 633 begint bij 25 pk en loopt tot 100 pk. De 50 pk uit de testboot is een driecilinder met 808 cc cilinderinhoud. Het is de lichtste motor in haar vermogenscategorie en biedt toch de beste prestaties. Dat het een modern staaltje techniek betreft hoor en zie je niet alleen, dat merk je ook aan vindingen als EcoMo, voor het optimale lucht-brandstofmengsel. Of Blast, de Boosted Low Speed Torque, dat voor een enorm koppel zorgt bij lage toeren, voor een briljante acceleratie. Verder heeft deze motor geprogrammeerde brandstofinspuiting en dat maakt ‘m heel zuinig en schoon. En de uitlaatgassen komen onder water uit door de schroefnaaf. Verder is alles extra tegen corrosie beschermd en heeft deze motor een trolling-functie. Vooral voor vissers is het gemakkelijk om extra langzaam te varen en de lage toeren heel precies met stapjes van 50 toeren te kunnen regelen.

Stabiel

Als je de boot betreedt, merk je dat het een lekkere brede boot is, die heel stabiel aanvoelt. Voorop is een ankerluik en onder de banken zijn in totaal 4 opbergplekken, alle met losse deksels, behalve de ruimte onder de achterbank. De zit is goed en je brandstoftank heeft een mooie plek naast de motor. De stuurconsole is lekker slank, zodat je altijd je voeten goed kwijt kunt en twee man naast je op de stuurbank kunnen zitten. In totaal biedt deze tender zitplek voor rond de acht personen. Varend in de natuur hoor je de motor nauwelijks. Helaas mogen we in het natuurgebied van de Nieuwkoopse Plassen het gas niet opendraaien om te meten hoe de boot presteert. Volgens de bouwer is met de 50 pk een top van ca. 40 kilometer haalbaar. Met de 100 pk kom je uit rond de 60 km/u. Dat zijn prima prestaties voor een relatief zware (800 kilo romp) tender. Fijn is dat de boot zodanig zwaar is gelamineerd, dat je geen enkele vervorming van de romp zult merken. Bij het manoeuvreren blijkt deze tender extreem kort te draaien, bijna binnen de eigen lengte. Dat is het gevolg van een ruime bun waardoor de motor optimaal kan draaien.

Combinatie

Het is een fijne, aantrekkelijk geprijsde combinatie, deze van Zutphen 633 met Honda BF60. De prijs voor de romp begint net onder de 20.000 euro en voor deze 50 pk, moet je op nog eens 7.500 euro rekenen. Alles bij elkaar kom je voor de geteste combinatie net boven de 30 mille uit. Daarvoor krijg je een degelijke, stille, comfortabele, moderne tender.

Technische gegevens

Lengte: 6,33m. Breedte: 2,30m. Diepgang: 0,35m. Doorvaarhoogte: 0,95m. Motor pk (kW): 25-100 pk Waterverplaatsing: Romp 800 kg, motor 110 kg Prijs vanaf: € 19.500 Motor vanaf: ca. €4.000 deze 50 pk: €7.399

Kijk voor meer informatie: Slikkendam Watersport