HET WATER OP - MET EPCO ONGERING
VAARROUTE KORTRIJK

Het was de Honda dealer Stephaan Demedts uit Waregem die ons wees op het vaargebied rond Kortrijk. Demedts is er geboren en getogen en geldt als een kenner van het gebied. Enthousiast gemaakt toog Epco Ongering richting Vlaanderen en voer over de Leie, maakte een rondje om het Buda-eiland en dompelde zich onder in de Vlaamse gastvrijheid.



Kortrijk is een stad met een rijk verleden. De geschiedenis van deze Bourgondische stad wordt gekenmerkt door oorlogen, hertogen met woeste namen, nijverheid, kloosters, kerken, abdijen en monumentale gebouwen. Zoveel historie maakt deze stad in Zuid-Vlaanderen direct interessant. Maar het stadsbestuur leeft duidelijk ook in het heden en is bezig de stad in een hoog tempo te voorzien van moderne architectonische pareltjes en nieuwe initiatieven op het gebied van toerisme. Onlangs is besloten veel geld te investeren in de watersportinfrastructuur in en rond het stadscentrum. De vrienden Mathieu en Joran van Cruize46 zagen hun kans schoon, kochten een Maxima sloep met Honda BF15 van Stephaan Demedts en verhuren die vanuit Kortrijk. Epco Ongering stapt bij hen aan boord.
Studentenstad
De Leie wordt ook de gouden rivier genoemd omdat deze stroom de verkeersader was waarover het goudkleurige vlas en de textiele producten zoals laken en linnen werden vervoerd, wat decennialang voor een enorme rijkdom en figuurlijk goud voor de regio zorgde. Romeinen en Vikingen kwamen al door Kortrijk, de haven bruiste in de middeleeuwen en was een oord van ‘bier en vertier’. De gezelligheid is gebleven, maar dat is anno 2023 vooral te danken aan de Universiteit van Kortrijk, waar zo’n 18.000 studenten studeren. Vooral bekend is de studierichting ‘gamen’, want op de universiteit worden de beste game-ontwikkelaars van de wereld opgeleid. De studenten zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor bedrijvigheid. Velen werken ’s avonds in een van de tientallen horecagelegenheden in het oude centrum. En anders zitten ze te relaxen op de verlaagde boorden van de kades aan de voet van de beroemde Broeltorens.
Rijke geschiedenis
Die Broeltorens zijn de bekendste monumenten van Kortrijk. In de veertiende eeuw werd een kamp aan de rivier versterkt. Er kwam een burcht, waar een Frans garnizoen in was gelegerd. In 1302 haalden de Vlamingen een overwinning op de Fransen tijdens de zogenaamde Guldensporenslag met als inzet deze burcht. In de volgende eeuw greep de pest om zich heen en brak de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk uit, waardoor Europa steeds onveiliger werd. In 1384 werd hertog Filips de Stoute de nieuwe sterke man in Vlaanderen. Hij zorgde voor versterking van de stadswallen en gaf in 1385 opdracht om aan de oostkant van de rivier de Leie de Broeltorens te bouwen. Zijn zoon, hertog Jan zonder Vrees zette de versterkingen verder door en het complex werd door diens zoon, hertog Filips de Goede voltooid. Over de drie generaties hertogen die aan de bouw hebben gewerkt doen prachtige verhalen de ronde. Zo had Filips de Goede een leven vol schandalen. Hij had 33 minnaressen en 26 bastaardkinderen.


Buda
We dwalen af. In Kortrijk is nog veel meer te smullen van smeuïge verhalen rond historische gebouwen. Je kunt het Begijnhof bezoeken, slenteren over de Grote Markt met de vele terrasjes en het Belfort, het verhaal van de Guldensporenslag in de dertiende-eeuwse Onze Lieve Vrouwekerk beleven of een kaarsje in de Sint Maartenskerk opsteken. Maar er wordt ook alles aan gedaan om Kortrijk een moderne stad te laten zijn, met de hippe verlaagde Leieboorden die als een tribune over de rivier uitkijken. Het Buda-eiland is het trendy kloppende hart, waar je cultuur kunt opsnuiven. Buda-eiland ligt centraal in de stad en wordt als het Parijse Ile de la Cité, door de Leie omarmd. Momenteel wordt de stad verregaand vergroend en de langs de rivierovers zijn prachtige fietspaden aangelegd.
Madammen
De Maxima is ook te huur met schipper. Wij laten ons rondvaren door Joran, een van de eigenaren. Hij vertelt dat huursloepen in Vlaanderen verplicht de stootwillen uit moeten hebben hangen. Het doet ons een beetje pijn, maar we leggen ons er bij neer. De rivier zelf is niet heel spectaculair. Als je in Kortrijk bij Cruize46.be een Maxima sloep met Honda motor huurt maak je meestal een tochtje van twee of vier uur. Je kunt rond het Buda-eiland varen of de route tussen de sluizen van Menen in het zuidwesten en Harelbeke in het noordoosten nemen, in totaal een afstand van zo’n 25 km. Op de Leie is veel beroepsvaart, soms maken 150 meter lange binnenvaartschepen grote golven. Maar meestal is het er rustig en kun je genieten van de omgeving. Op de hoge oevers staan moderne villa’s naast oude fabrieksgebouwen, er zijn veel bosschages, maar ook weilanden en parken. Bijzonder zijn de bruggen over de rivier, die allemaal een andere vorm en functie hebben. Eén brug lijkt op een kleine kopie van onze Erasmusbrug. We meren af aan de Handelskaai en van daaruit is het een paar honderd meter naar de Grote Markt. We lopen naar het plein vol terrasjes. Er hebben deze middag opvallend veel gezette Vlaamse madammen met kleine hondjes op de terrassen plaatsgenomen. Zij genieten van een Champions League formaat ijscoupe of een toast Kannibaal, de Vlaamse variant op de steak tartare. Het goede leven. Wij doen mee.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Hoe kom je er?
Kortrijk ligt in Zuid-West-Vlaanderen op een paar kilometer van de grens met de Franse steden Roubaix en Lille. Over het water kom je vanuit Nederland het makkelijkst in Kortrijk langs Terneuzen, over het kanaal van Terneuzen naar Gent. Na Gent kun je de rivier de Leie volgen tot aan Kortrijk. De stad is ook via Antwerpen te bereiken over de Schelde, langs Gent en dan de Leie op. De doorvaarhoogte in Kortrijk centrum is 3.10 m.
Vaarbewijs
In België geldt hetzelfde als in Nederland: vaarbewijs alleen verplicht voor boten groter dan 15 meter en/of die harder kunnen dan 20 km/u.
Bootverhuur
Er zijn meerdere mogelijkheden om je op het water in Kortrijk te verplaatsen. Wij deden dat met een Maxima 490 sloep met Honda BF15. Deze is te huur bij Cruize46 voor € 170 voor 2 uur. Een fles wijn is bij de prijs inbegrepen. Je kunt er ook voor kiezen de stad en de Leie per SUP-board te ontdekken, bij de Sup Sup Club. Voor € 13,50 per uur huur je al een SUP.
Jachthaven en trailerhelling
Er bevinden zich passantenhavens aan de Handelskaai en aan het Guido Gezellepad. Hiervoor is reserveren niet mogelijk.
Bij de Kuurnese Watersport Vereniging bevindt zich een betaalde trailerhelling. Het dorpje grenst direct aan Kortrijk; over de Leie vaar je zuidwaarts zo de stad in.
Tanken aan het water
Langs dit gedeelte van de Leie zijn geen tankstations direct aan het water. Op de wegen rond de rivier zijn wel enkele tankstations van Shell, Total en Q8 waar je benzine en diesel kunt halen.
Horeca
Kortrijk doet zijn Bourgondische geschiedenis eer aan, met veel restaurants in alle prijscategorieën in het centrum op en rond de Grote Markt. Ook leuke hotels zijn er in overvloed te vinden.
Snel-varen
In het algemeen bedraagt de maximumsnelheid op vaarwegen in Vlaanderen 12 km/u, maar er zijn bepaalde zones en vakken aangewezen voor snel-varen of voor jetski’s. Aan de noordoostkant van Kortrijk is in de richting van Ooigem een snel-vaarzone.