HET WATER OP - MET EPCO ONGERING

Vaargebied Westeinderplassen

Als klein Amsterdams straatschoffie begon ik lang geleden op de Westeinder met watersport. Destijds werd ik door mijn vader in een Piraatje - een klein zeilbootje - gezet en vanaf dat moment stond mijn leven in het teken van watersport en boten. Varen op de Westeinder brengt mij weer een beetje in mijn jeugd, voor mij is het een sentimental journey. Het is prachtig dat de natuur hier zo kan gedijen. Ook al komt er af en toe een vliegtuig over, het blijft een fenomenaal mooi gebied.

Foto's Laurens Koster

Midden in het drukste deel van Nederland, onder de rook van Schiphol en Amsterdam, ligt een verzameling plassen die voor alle watersporters de moeite waard zijn. De Westeinderplassen maken onderdeel uit van de Hollandse Plassen, net als de Kaag, de Braassem, de Vinkeveense en de Loosdrechtse Plassen. De Westeinder is met 10 vierkante kilometer het grootste plassengebied van Noord-Holland. De grote verscheidenheid aan dieptes en vegetatietypen zorgt voor een grote populatie roofvissen zoals snoek, brasem en baars. Maar er zijn hier ook meervallen van wel twee meter gevangen. Als klein jongetje wierp ik met mijn vriendjes hier ook wel eens een hengel uit, maar dan vingen we eigenlijk alleen maar Schele Pos, een stekelig visje dat je heel moeilijk van de haak kreeg. Door de ervaringen met de Schele Pos ben ik nooit een echte visser geworden.

Geografie

De Westeinder is via de Ringvaart rond de Haarlemmermeer verbonden met de Nieuwe Meer in Amsterdam-Zuid en aan de andere kant met de Braassem en de Kager Plassen. De grootste plas heet Grote Poel en via een netwerk van slootjes kom je in de kleinere plassen, waaronder de Kleine Poel. De diepte varieert tussen 2 en 5 meter. Het meest kenmerkende gebouw aan de Westeinderplassen is de fameuze watertoren aan de noordoostkant. Deze monumentale toren is 50 meter hoog en stamt uit 1928, de tijd dus dat 20 kilometer verderop in Amsterdam de Olympische Spelen werden georganiseerd. Tegenwoordig is de toren een trouwlocatie voor de gemeente Aalsmeer. Pal voor de deur is de droomplek voor windsurfers, en dat levert altijd kleurrijke plaatjes voor de bruidsreportage op. Ook leuk: in de toren leeft elk jaar een nest met slechtvalken. Deze zeldzame grote roofvogels kunnen met 350 km per uur op hun prooi duiken.

Historie

Net als veel andere Hollandse Plassen is dit gebied ontstaan door het afgraven van veengrond. Als een veenplag uit de moerasgrond was gestoken, werd deze aangestampt en te drogen gelegd. Zo ontstond uit de drassige veengrond turf, een fossiele brandstof die tussen 1200 en 1900 overal in alle Nederlandse huishoudens werd gestookt. Tussen de Grote en de Kleine Poel zie je nog altijd het patroon van de legakkers en de trekgaten uit de tijd van de turfwinning. Nu worden vrijwel alle eilandjes gebruikt door kwekers van seringenboompjes, maar vooral door recreanten. Want pal onder de drukste luchthaven van de Benelux kun je hier toch genieten van de rust en de natuur. De Plassen worden omringd door dorpen waarvan Aalsmeer in het Noordwesten de grootste en bekendste is. Hier vind je behalve de bloemenveiling ook een vestiging van superjachtwerf Feadship, waar de mooiste miljoenenjachten worden gebouwd. Meer naar het zuidwesten heb je de dorpen Rijsenhout en Burgerveen. Helemaal in de zuidwesthoek ligt Leimuiden, iets meer naar het oosten Kudelstaart en dan heb je ook nog vlak bij Aalsmeer het dorpje met de prachtige naam Vrouwentroost. Hier was vroeger een kazerne, een fort dat er nog altijd staat. De militairen uit het leger van Napoleon vertrokken vanuit hier om te gaan vechten. En de achtergebleven vrouwen zochten troost bij elkaar. Vandaar: Vrouwentroost.

Snelheid

Voor watersporters is dit gebied een paradijs. Ga maar na, er zijn hier zestig jachthavens, tientallen watersportbedrijven en heel veel restaurantjes aan het water. Maar je vindt er ook zandstrandjes, een snelvaar- en waterskibaan en honderden eilandjes. De maximale snelheid op de Westeinderplassen is 12 kilometer per uur. In de slootjes en vlak bij de oevers is dit beperkt tot 6 km/u. Van april tot oktober geldt er geen snelheidsbeperking op de ruim 4 kilometer lange snel-vaarbaan, die pal voor Kudelstaart aan de Oostkant van de Grote Plas is gelegen. Op deze baan mag je ook wakeboarden en waterskiën. Voor het gebruik van deze baan is een ontheffing vereist die verkrijgbaar is bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Aalsmeer.

Overnachten, eten en drinken

Er zijn in de regio Schiphol tal van plekken om te overnachten, maar deze zijn vooral gericht op passagiers voor de luchthaven. Het enige echte hotel in de buurt van de Plassen is Hotel-Restaurant De Jonge Heertjes. Wat betreft eten is er meer keuze, ook voor mensen die met de boot een restaurant zoeken. In verschillende jachthavens - zoals Bij Jeff en Steve in de jachthaven van Kempers in Leimuiden en bij Brasserie Oevers in Kudelstaart - zijn er uitstekende restaurants. Zeker ook de moeite waard is Paviljoen On the Rock met fantastisch uitzicht op de Plassen en met tal van afmeerplaatsen gelegen vlak bij de karakteristieke oude watertoren. In Aalsmeer kun je bij tal van restaurants aan het water stijlvol dineren, zoals bij Joseph aan de Poel, Brasserie Nieuwe Meer en Brasserie de Haven. En vergeet in Burgerveen niet om vers gerookte paling te eten of te kopen bij de familie Eveleens.

Traileren en tanken

Op verschillende plaatsen kun je de boot te water laten. Dat kan bijvoorbeeld bij Jachthaven Stenhuis in Aalsmeer, bij Jachthaven Kudelstaart en bij Kempers Watersport in Leimuiden. Een gratis trailerhelling vind je op de Stommeerweg in Aalsmeer. De helling aan de Meerewijck 102 in Leimuiden is alleen voor leden. Langs de Ringvaart worden vaak kleine bootjes te water gelaten. De oevers zijn op sommige plaatsen niet steil en je kunt er vaak gemakkelijk parkeren. Tanken is minder gemakkelijk. Diesel vind je bij Kempers Watersport in Leimuiden. Voor benzine kun je alleen terecht bij Jachthaven Kudelstaart. Daar verkopen ze ook diesel.

Boothuur

In dit vaargebied vind je een gevarieerd aanbod huurboten. Aan de Westeinderplassen is bootverhuur vooral te vinden langs de Ringvaart en rond de Kleine Poel in Aalsmeer. Een boot huren kan onder andere bij Huur een Sloepje, Jachthaven Stenhuis, Da Silva, Recreatiepark Aalsmeer, bootverhuur Hollandse Plassen, Jachthaven Dragt, Zeilschool Aalsmeer en Westeinder Water Experience.

Vergunningen

Als je snel wil varen, heb je tussen 1 april en 1 oktober een ontheffing nodig. Er zijn twee soorten ontheffingen: Beperkt (€ 230,10), die alleen van maandag t/m vrijdag geldig is en een volledige ontheffing voor alle dagen van de week (€ 311). In totaal worden slechts 185 volledige ontheffingen uitgegeven.