B&B In ’t Riet

THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING

HORECA IN DE BIESBOSCH

Hoewel captain Olivier Schouffoer van Biesbosch Mini Cruises zelf een begenadigd kok en gastheer is, en zijn gasten graag culinair verwent, neemt hij zijn bemanning ook regelmatig mee naar de horeca in en rondom de Biesbosch. Wij varen vandaag mee op een speciale minicruise langs zijn favoriete uitspanningen.

We ontmoeten de captain vandaag in de nieuwe jachthaven van Drimmelen, om precies te zijn bij B&B In ’t Riet, dat met zijn terras pal aan de jachthaven ligt. We worden ontvangen door Angelica, die sinds vorig jaar deze gezellige zaak uitbaat. Ze brengt ons opgewekt onze koffie; ze heeft er duidelijk zin in om na een jaar met veel restricties haar terras te openen zonder beperkingen. Naast de koffie krijgen we een Brabants worstenbroodje en een borreltje met een toef slagroom geserveerd; de originele Biesboschbitter, die speciaal voor de B&B gebrouwen is. De ochtendzon haalt de kou uit de lucht en we genieten van het uitzicht over de haven. Vanaf het terras zien we de Mellow Yellow van de Biesbosch Mini Cruises al klaarliggen.

Champagne en een pintje

De Honda BF10 buitenboordmotor wordt gestart met een druk op de knop. “Hij heeft net een onderhoudsbeurt gehad,” vertelt de captain. “Voor het behoud van de motor is het van belang dat je de Honda buitenboordmotor in onderhoud houdt bij de Honda dealer. Zo blijft de motor in goede conditie en kom je in het vaarseizoen niet voor verrassingen te staan. Hij loopt dan ook als een zonnetje,” zegt Olivier met een grote smile op zijn gezicht terwijl we wegvaren. Als we de haven uitvaren, zien we links More-Itz liggen. De hippe horecagelegenheid zou niet misstaan aan het strand van Bloemendaal. De clientèle is chic, de geparkeerde auto’s duur en de champagne vloeit er rijkelijk.

Wij laten More-Itz deze dag letterlijk links liggen en dobberen de Amer op, waar we grootzeil en fok hijsen, en een uurtje zeilen om daarna koers te zetten richting het Spijkerboor en de volgende horecagelegenheid die we vandaag bezoeken. Bij de ingang van de inmiddels welbekende Aakvlaai slaan we bakboord af richting de jachthaven van Hank. Daar baat de familie Wetering al jaren De Vissershang uit. We worden op z’n Brabants met open armen ontvangen in het bruine café aan de haven. Uit de uitgebreide kaart kiezen we een 12-uurtje Vis en we nemen er een pintje bij. Tijdens het eten krijgen we als vanouds een lesje geschiedenis van de captain. Hij vertelt dat een hang een doodlopende kreek is, en dat het haventje in deze hang oorspronkelijk werd gebruikt door de plaatselijke vissers. Hieraan ontleent de Vissershang dus zijn naam en ook het nabijgelegen dorp Hank is hiernaar vernoemd.

Jachthaven Vissershang

Biesbosch horecatocht

Na de lunch varen we weer de Biesbosch in. Via een prachtige kreek komen we op het Spijkerboor en we varen richting het noorden. Aan bakboord gaan we de Ruigt op. Met een volle maag en de zachtjes ronkende Honda is het genieten van het steeds weer veranderende landschap. We varen door het Gat van de Noorderklip richting het Biesbosch Museum; onze volgende stop, waar de geschiedenis van de Biesbosch wordt verteld en alle facetten van dit schitterende gebied uitgelicht worden.

Ook het museumrestaurant met terras is een aanrader voor de watersporter, dus daar strekken we nog even de benen, voordat we weer koers zetten richting de Amer. Met de wind op de kop is het even aanpoten en Olivier besluit de zeilen te strijken en te vertrouwen op de krachtige 10 pk Honda om ons veilig terug naar de haven van Drimmelen te varen. Daar is de zon inmiddels aan het zakken en Olivier stelt voor om bij restaurant Het Panorama van de zonsondergang te gaan genieten.

Ook hier weer echte Brabantse gezelligheid, met prima gerechten en een goede sfeer. Uiteindelijk eindigen we de dag bij de vorig jaar geopende ijssalon Ice & More en hebben we een volwaardige Biesbosch Horecatocht afgesloten.

Restaurant Het Panorama