DORIAN VAN RIJSSELBERGHE
Van surfplank naar directietafel
Hij is een van de meest succesvolle surfers aller tijden, met onder andere twee gouden Olympische medailles op zijn naam. In 2020 ging Dorian van Rijsselberghe (34) met topsportpensioen en settelde zich met zijn gezin in Vancouver. Deze zomer is hij echter terug in Nederland, als toernooidirecteur van het Allianz WK Zeilen in Scheveningen. Als official supplier van de buitenboordmotoren van dit event gaat Honda Marine Benelux graag even met de directeur om de tafel.


Voor het eerst ooit een WK Zeilen in Nederland en jij bent er - natuurlijk – bij! Hoe bijzonder is dit evenement?
“Een WK in Nederland is echt super bijzonder. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van het Watersportverbond dat we een WK in alle tien Olympische disciplines tegelijk in Nederland mogen organiseren. We hebben de afgelopen jaren natuurlijk al vele prachtige wedstrijden in Medemblik, Almere, Lelystad en Scheveningen gehad, maar nog nooit een WK met alle Olympische zeilklassen tegelijk. Dat is iets heel bijzonders en daar mogen we als Nederland heel trots op zijn.”
Wat mogen we van jou als toernooidirecteur verwachten?
“Ik zal vooral mijn ervaring als topsporter inbrengen en mensen met elkaar verbinden. Ik geef mijn input en ervaring in het opzetten van zo’n toernooi door de ogen van een ex-topsporter. En daarnaast help ik mee met het maken van de connectie tussen de sport, het zeilen, de zeilers, de fans en alle andere belanghebbenden. Dat zijn de mensen in de organisatie, vrijwilligers, maar ook de mensen in de stad Den Haag, de media en sponsoren.”
Honda Marine Benelux is sponsor van de buitenboordmotoren. Hoe worden de Honda’s ingezet?
“Een dergelijk groot WK vraagt niet alleen veel inzet van vrijwilligers en professionals, maar ook al het beschikbare materiaal wordt ingezet. Zo worden alle coachboten van het Watersportverbond ingezet, deze varen uiteraard allemaal met een betrouwbare Honda buitenboordmotor.”
Hoe belangrijk zijn goede buitenboordmotoren voor de organisatie en voor de sporters?
“Zoals wij als sporters op ons materiaal moeten kunnen vertrouwen, zo moeten de organisatie en onze coaches dat ook kunnen. Om hun werk uit te voeren; of dat nu een baan goed erin leggen is, het zorgen voor de veiligheid op het water of de sporter zo goed mogelijk begeleiden. Ze zijn daarvoor afhankelijk van hun boot en buitenboordmotor, en de betrouwbaarheid van de buitenboormotor is daarbij essentieel.”
Dit is een belangrijk sportevenement waar jij niet als sporter aan deelneemt. Went dat ooit?
“Het blijft apart, dat er zo’n groot evenement voor de deur staat en dat je weet dat je niet mee hoeft te doen, zeker nu het in Nederland is. Maar tegelijkertijd ben ik heel blij dat ik er toch bij betrokken ben in de rol van toernooidirecteur.”



In 2020 kondigde je je vertrek uit de topsport aan. Hoe kijk je daar nu op terug?
“Ik ben in 2020 inderdaad gestopt met wedstrijden varen. De afgelopen drie jaar zijn prachtige jaren geweest met de kinderen. Dat gaat nog steeds helemaal goed en het is ook iets waar ik echt nog iedere dag volle bak van aan het genieten ben. Dus ik kijk met succes terug op die beslissing, het was het perfecte moment en ik heb er zeker nog geen spijt van gehad.”
Je hebt de topsport niet helemaal de rug toegekeerd: met de Dorian Foundation help je talentvolle sporters die dat nodig hebben. Hoe belangrijk is dat voor jou?
“Ik ben trots dat we al in 2012 na mijn eerste Olympische medaille met behulp van de gemeente Texel en mijn privé-sponsoren destijds de Dorian Foundation hebben kunnen opzetten. We helpen daarmee talentvolle sporters op het eiland Texel om succesvol hun droom achterna te kunnen gaan; dat is iets waar ik trots op ben en voldoening uit haal.”
Jouw Olympische klasse is inmiddels vervangen door IQFoil, waarin Kiran Badloe hoge ogen gooit. Wat vind jij van deze nieuwe manier van windsurfen?
“Het is een prachtige windsurfklasse, naar mijn mening veel spectaculairder dan de oude RS:X waarop wij hebben gevaren. De mannen en vrouwen zijn allemaal een stuk zwaarder, maar daardoor gaan ze ook een stuk harder en dat is heel mooi om te zien. Ik geniet echt als ik ernaar kijk.”
Samen met Kiran Badloe houd je al sinds de Olympische Spelen van 2012 het goud in Nederland. Hoe verklaar je het succes van de Nederlandse surfers?
“Ons succes, het succes van de Nederlandse windsurfers, is echt volledig te danken aan mijn coach Aaron McIntosh. Hij laat nog steeds zien hoe hard werken en plezier hebben samen kunnen gaan. Hij is de architect van dit succes.”
Na het WK zul je weer terugkeren naar je woonplaats Vancouver. Zie je jezelf ooit nog permanent terugkomen naar je geboorte-eiland Texel?
“Ik zie mijzelf nooit meer permanent wonen op Texel. Het is een prachtig eiland, ik hou er heel veel van en ik ben er heel erg graag. Maar het is een andere wereld dan waar ik nu woon in Canada. En ik heb het daar heel goed naar mijn zin.”
Fotografie: Sailing Energy/Team Allianz, Bart Salemans
