BLIKVANGER

Van Vossen
700 Sport


Dat het in de jachtbouw goed gaat, merk je als je in Steenwijk bij Van Vossen het terrein oprijdt. Een straat vol blinkende boten staat te wachten op afbouw en aflevering. Binnen staat de radio op 10. De aluminium boten worden hier modern gefabriceerd, maar daar komt toch nog een hoop ambachtelijke botenbouwkennis bij kijken.


Scroll naar beneden en lees verder >>

De moderne kant van de bouw begint bij Van Vossen al met het ontwerp. Ontwerper Michiel van Vossen werkt met de computer de schetsen in zijn hoofd uit. Daarna bepaalt het programma de verschillende onderdelen van het snijpakket. Een lasersnijmachine tekent de verschillende onderdelen op een hoogwaardige plaat aluminium af en snijdt ze daarna uit.


Het is razend druk. Dit jaar zijn er al 122 opdrachten binnen. Alle sloepen en tenders krijgen hier aandrijving met een buitenboordmotor in een bun. Volgens Jan-Willem Hobbeling van de werf is dat een bewuste keuze. Omdat een kale aluminium boot een klankkast vormt, is een dreunende diesel meestal niet aantrekkelijk. Bij een buitenboordmotor laat je het geluid achter je, ze trillen veel minder, zijn gemakkelijk te onderhouden en goedkoper. Het zijn ook redenen dat de werf kiest voor Honda. ,,Het is een servicegerichte organisatie, de motoren zijn extreem betrouwbaar en zonder twijfel de stilste in hun klasse,” aldus Jan Willem Hobbeling van de werf. ,,Uitlaatgassen van de motor worden door ons met een flexibele slang naar achter afgevoerd, zodat je daar nooit last van kunt hebben.”


Scroll naar beneden en lees verder >>

Het bouwmateriaal sluit perfect aan bij de trend van deze tijd. Moderne tenders moeten tegen een stootje kunnen, klanten willen de motor uit het zicht en willen de boot met de tuinslang kunnen afspuiten. Met de zelflozende kuip is dat een fluitje van een cent. Rondom is een dikke stootrand en er is geen antifouling op het onderwaterschip nodig, want aangroei spoel je er een keer per jaar met de hogedrukspuit gemakkelijk af.


De kuip is diep, de kuipbanken dragen bij aan de stijfheid van de constructie en hebben comfortabele hoge rugleuningen. Onder de belangrijke luiken zijn gasveren geplaatst, die het makkelijk maken om ze met een hand te openen en sluiten. De afwerking is functioneel, waarbij niet elk hobbeltje is weggeslepen.


Scroll naar beneden en lees verder >>

Dat is bij een stoere no-nonsense boot met industriële uitstraling ook niet nodig. De boot uit de test was opvallend met gouden bestickering gewrapt en versierd met aanduidingen die, net als de naam van de boot Goldfinger, verwijzen naar James Bond. Een grapje, aldus Hobbeling. ,,Dit was bouwnummer 007 en dat bracht ons op het idee hier iets bijzonders van te maken.”


Na het starten zien we aan de meters op het overzichtelijke dashboard dat de motor loopt. Horen doen we ‘m niet. Wegvaren is gemakkelijk. Met de hydraulische besturing draait de motor soepel de gewenste kant op. In de testboot was gekozen voor een Honda BF100, een viercilinder, 1.500 cc viertakt met alle moderne eigenschappen als Blast, Ecomo, V-tec en een trollingfunctie. Het is een zuinige motor met variabele kleptiming en die extra krachtig is bij lage toeren.


Scroll naar beneden en lees verder >>

Fijn is dat de boot heel stabiel is. Ook als er mensen aan één kant instappen, blijft de boot als een huis op het water liggen. Achteruitvaren is gemakkelijk, de boot volgt de motor en brengt je precies waar je wil. De draaicirkel is normaal voor een zeven meter lange tender, 12-14 meter. Met alleen twee man achterin komt ook een nadeel van het lichte bouwmateriaal naar voren. De boeg komt iets uit het water en op een stormachtige dag geeft dat wat last van windgevoeligheid. Door het gewicht meer naar voren te verplaatsen wordt dit probleem verholpen en is de koersstabiliteit weer in orde. Fijn is dat je niets van trillingen merkt, ook niet als we meer gas geven. Soepel sprint de boot naar 50 km/u, om uiteindelijk bij een top van 55 km/u uit te komen.

Al met al is het een ruime, fijn varende no-nonsense boot met een prettig modern uiterlijk en uitstekende mogelijkheden om de boot aan te passen aan de eigen smaak. De prijs wordt grotendeels bepaald door de gekozen motorisering. Standaard, maar zonder motor, kost de Van Vossen Tender 700 Sport € 26.750. Met de 40 pk komt er € 7.299 bij en de geteste 100 pk Honda staat voor € 12.499 op de prijslijst. Met alle opties komt de geteste boot uit op een prijs van ca. € 60.000.

Beelden OZO Creative Services en Watersport-TV.nl

Muziek: https://www.free-stock-music.com