Gas geven met Dolphin Events

Leren snelvaren op de Maas


De 21-jarige Amsterdamse studente Jill heeft net haar vaarbewijs gehaald en mag nu met een snelle motorboot het water op. Er is alleen een probleem: ondanks dat ze honderden keren mee heeft gevaren, heeft ze zelf nog nauwelijks een snelle boot bestuurd. Daarom volgt ze een cursus bij Dolphin Events. Zij leren ook professionele bootschippers van de politie, marine en havendiensten verantwoord snelvaren. Honda Marine Magazine mag mee en stapt aan boord van de RIB.


Snelvaren met een Rib  op de Maas Rotterdam

Marco Binnendijk van Dolphin traint in Nederland voor het Zweedse Spectre Marine de meest uiteenlopende specialisten. Spectre heeft vestigingen in Indonesië en Afrika, en biedt specialisten een op maat gesneden pakket aan. De trainingen gaan niet alleen over snel varen, maar ook over ‘sturen en navigeren tegelijk’, veiligheid, interceptie, bootbeheersing en drone besturen vanaf een boot. Ook beginners kunnen bij Marco terecht, hij verzorgt ook trainingen voor nieuwe eigenaren van luxe RIB’s. Eigenlijk kan hij iedereen wat over varen bijleren. En omdat leren een permanent proces is, leert hij naar eigen zeggen elke dag zelf ook van zijn cursisten.


Bij een kop koffie vertelt Marco wat je allemaal kunt leren, de meeste cursussen duren meerdere dagen. Op de kade van de Rotterdamse Admiraliteitshaven begint de briefing, waarbij Jill te horen krijgt wat we precies gaan doen en hoe we het doen. Voorbereiding is volgens Binnendijk het halve werk. Wees bewust van waar je vaart en wat de gevaren ter plekke zijn. Denk aan je reddingsvest en je vaarbewijs, zonnebrand en een goede zonnebril. Vergeet niet ook een zaklampje en een reserve dodemanskoord mee te nemen voor het geval de stuurman met koordje en al overboord slaat. Belangrijk is om wat eten en drinken mee te nemen, mocht je niet verder kunnen varen. Verder geeft hij instructie over hoe je aan boord met elkaar communiceert. Jill krijgt op de kade een reddingsvest aan en Marco toont haar de ins en outs van de boot waar we mee gaan varen.


Het is een stoere RIB met een dikke 250 pk Honda aan de spiegel. ,,Deze motor is super betrouwbaar en dat is op het drukke water van Rotterdam extreem belangrijk. Bovendien kun je gemakkelijk communiceren omdat 'ie heel stil is,” aldus Binnendijk. Hij wijst iedereen een plek aan boord toe, checkt of alles veilig is en vaart weg. Onderweg laat hij ons zien waar je op moet letten. Hij toont dat de rivier snel stroomt en laat ons een drijvende balk zien die we zelf nooit zouden hebben opgemerkt. Na een tijdje draait hij het gas open en merken we de power van de boot. Soepel jumpt Marco met zijn RIB over de golven, voortdurend omkijkend alsof hij door een bende criminelen op de hielen wordt gezeten.


Tekst gaat verder onder de foto >>

Vervolgens steken we de rivier haaks over, op naar de SS Rotterdam. Vervolgens krijgt Jill het stuur in handen en leert ze ‘kops’ afmeren, met de neus tegen de kant. Terug op het open water stuurt Jill en geeft Marco gas, want daarmee controleer je de boot. Ze steken de Maas over om pal achter een patrouillerende politieboot de Delfshaven in te gaan. Daar mag Jill de boot keren en weer de rivier op. De geconcentreerde cursiste pakt het snel op.


Rotterdam is een ideale plek om goed te leren varen. Er zijn stille kanalen met hoofdzakelijk sloepverkeer en er is woest water met cruiseschepen, binnenvaart en de overal rondrazende taxiboten. Hier moet je ogen in je achterhoofd hebben. Marco vertelt dat gevaar meestal van achteren komt en dat je daarom veel om je heen moet kijken. Een andere tip is om niet te kort bij de wal een haven in te willen draaien. Als je iets meer afstand neemt, kun je de haveningang zien en dus ook of er niet net een boot uit komt varen. Na een uurtje komen we terug in de haven en begint de debriefing. Wat hebben we geleerd, wat ging goed en wat ging minder? Juist van je fouten leer je en het is nooit een probleem om fouten te maken.


Na de lunch is Jill de schipper. Marco heeft de andere opvarenden stiekem opgedragen nog geen reddingsvest om te doen, maar Jill heeft het direct door. Keurig draagt ze iedereen op om de vesten aan te trekken en geeft een professioneel aandoende briefing. Als alles is gecontroleerd, vaart ze langzaam weg. Marco vertelt dat je stilliggend niet kunt manoeuvreren, dus dat je voor manoeuvres altijd wat vaart nodig hebt. Tijdens het varen geeft hij voortdurend aanwijzingen, kritiek en complimenten. Je merkt dat Jill groeit. Ze krijgt vertrouwen en heeft er ondanks haar gefronste blik, duidelijk plezier in. Terug in de haven geeft ze een korte debriefing. Daarin merkt ze op dat ze vandaag vooral procedures en basale bootbeheersing heeft geleerd. Dat smaakt naar meer. Op naar de vervolgcursus.


Speciale dank aan Dolphin Events / Spectre Marine