LOVE MY HONDA

'Ik vaar 150 dagen per jaar, onder alle weersomstandigheden. De Honda start en loopt altijd'

In 2012 raakt Guido Steijaert (48) zijn baan in de ICT kwijt en besluit het roer om te gooien. Inmiddels is de Amersfoortse ondernemer sonar-specialist en zet zich in die rol ook als vrijwilliger in: zijn stichting Charon Nederland helpt bij vermissingen op het water. “Het zou mooi zijn als we juist niet in actie hoeven te komen, maar helaas verdrinken er toch nog altijd redelijk wat mensen in Nederland.”


“Ruim twintig jaar zat ik in de ICT, toen ik overtallig werd verklaard. Ik was begin 40 en was toe aan iets anders.” Via het watersportbedrijf van zijn vrouw begint Guido Steijaert in 2012 zich meer te richten op activiteiten op en rond het water, wat hem uiteindelijk drijft naar een zeer specifieke tak; hij wordt sonar-specialist. Met zijn eigen bedrijf Dieperzicht houdt hij zich nu bijvoorbeeld bezig met dieptepeilingen en oeverinspecties. In diezelfde rol komt hij ook in aanraking met een reddingshondenclub. “Ze vroegen om sponsoring en dat hebben we gedaan. Ik ben ook een paar keer met de vrijwilligers meegegaan en daar is het virus overgeslagen.” Guido zet uiteindelijk een eigen stichting op, genaamd Charon Nederland. “Onze stichting houdt zich bezig met search and recovery. We sporen verdrinkingsslachtoffers op, waarmee we nabestaanden helpen. Als de brandweer en politie de zoektocht staken, nemen wij eigenlijk het stokje over. Op die manier kunnen we onze ervaring en kunde inzetten om iets voor de maatschappij te betekenen.”

‘We nemen af en toe ook zoekhonden mee. Dan wil je een motor die zo weinig mogelijk uitlaatgassen in de lucht gooit’

Kiezen voor Honda

Voor de zoektochten die Charon Nederland uitvoert, zijn twee vaartuigen in gebruik genomen. Zowel de Noble Dinghy 365 en Tinn-Silver 450 zijn voorzien van een Honda buitenboordmotor. Een BF10 hangt achter de 365, terwijl de Tinn-Silver wordt aangedreven door een 50 pk sterke BF50. Sinds het begin van de stichting vertrouwt Guido Steijaert op de kwaliteit van de Japanse fabrikant. “De keuze voor Honda was eigenlijk vrij snel gemaakt,” meent de oprichter van Charon Nederland. “Wij nemen af en toe namelijk ook zoekhonden mee en dan wil je een motor hebben die zo weinig mogelijk uitlaatgassen in de lucht gooit. De Honda blinkt daar in uit. Tegelijkertijd zijn deze buitenboordmotoren erg stil en dat is wel zo fijn als je met elkaar praat. Door het lage geluidsniveau hoeven wij niet alles tien keer te herhalen. Dat is wel zo prettig werken.”


Er is voor Guido nog een belangrijk aspect waarom hij graag een Honda buitenboordmotor gebruikt voor zijn werk als sonar-specialist én vrijwilliger bij zoekacties. “Deze exemplaren blijken enorm betrouwbaar te zijn. Ik vaar zo’n honderdvijftig dagen per jaar en onder allerlei weersomstandigheden. Het is echt starten en lopen. Plus, in al die jaren heb ik nog nooit een probleem gekend. Dat is gewoon werelds.”


Scroll naar beneden en lees verder >>

‘De hulp die je nabestaanden biedt door het vinden van vermiste personen, maakt het dit werk waard’

Stukje bescherming

Het zoeken naar verdrinkingsslachtoffers is niet voor iedereen weggelegd en Guido Steijaert probeert zich zoveel mogelijk te distantiëren van de vermiste personen. “Met sonar zoeken we onder water naar een object. Ik hang het niet zozeer aan een persoon of een verhaal, waardoor ik mezelf een stukje bescherm tegen de heftigheid die dit werk met zich mee brengt. En ik denk vaak na over de hulp die je nabestaanden biedt door het vinden van vermiste personen. Dat maakt het allemaal wel waard om dit soort vrijwilligerswerk te doen.”

Charon Nederland bestaat inmiddels vijf jaar en in die periode wisten de vrijwilligers uiteindelijk veertien personen te lokaliseren. “Daar houd je toch een dubbel gevoel aan over. Het is fijn voor de nabestaanden van het slachtoffer dat je een zoektocht definitief kunt eindigen, maar we zijn als stichting nog altijd nodig. Het zou mooi zijn als we juist niet in actie hoeven te komen, maar helaas verdrinken er toch nog altijd redelijk wat mensen in Nederland.” Guido Steijaert is daarbij erg blij dat hij dit nobele werk uit kan voeren met een goede groep vrijwilligers die hij om zich heen heeft staan. “Hoewel we op zoek gaan naar slachtoffers, heerst er geen begrafenisstemming op onze boten. Dat kan ook niet, want het is belangrijk dat we het plezier behouden om dit werk uit te voeren. Doe je dat niet, dan ga je het niet volhouden.”

‘We varen vaak en lang uit, daarom ben ik ook enthousiast over het benzineverbruik van de Honda’s’

Knappe cijfers

In totaal vaart de stichting zo’n 25 keer per jaar uit voor de verschillende zoektochten en die duren vaak een volle werkdag. Daarbij komt een ander voordeel van de Honda buitenboordmotoren om de hoek kijken, meent de 48-jarige Amersfoorter. “Ik ben enthousiast over het benzineverbruik van deze Honda’s. Op het moment dat we aan het zoeken zijn, varen we tussen de drie en zeven kilometer per uur. Vaak zit ik dan met de BF10 op iets meer dan een liter per uur. De 50 pk-versie is natuurlijk krachtiger en verbruikt daardoor iets meer, maar het verschil is niet al te groot. Daarmee zitten we ongeveer op anderhalf tot twee liter per uur. Dat vind ik erg knappe cijfers.”

Gezien de positieve ervaringen van Guido zal het niet snel gebeuren dat hij afscheid neemt van zijn Honda buitenboordmotoren. Alhoewel, de oprichter van Charon Nederland kijkt stiekem toch uit naar een nieuwe motor. “De BF50 heb ik er nu acht jaar op zitten en is eigenlijk nog helemaal niet aan vervanging toe. Hij doet het nog perfect, maar ik wil stiekem toch iets nieuws. Er komt ook een nieuwe boot aan, een 550. Daarom kijk ik eigenlijk naar een 75 of 90 pk-versie. Net even iets meer power aan boord hebben. Gelukkig heeft Honda een breed assortiment, waardoor ik gewoon weer bij ze terecht kan. Ik hoef dus niets in te boeten wat betreft kwaliteit.”