Q&A FRANK & DAAN


Fishing Expedition

We vissen naar antwoorden van roofvissers Daan Verbruggen en Frank van Vliet. Dit keer vertellen de heren alles over de gesloten tijd.

We zitten tegen het einde van het roofvisseizoen aan. Gaan jullie duimen draaien in de gesloten tijd?

Frank: “De gesloten tijd is voor mij persoonlijk juist best wel een drukke periode. Er staat altijd twee weken gepland voor de Predatortour Zweden waar ik als mediapartner aanwezig ben. Naast een paar dagen vissen op de Zweedse snoeken is het dagelijks verslag doen op mijn website en Facebook. Het vissen staat verder echt op een laag pitje voor mij. Eindelijk wat meer tijd vrijmaken voor de familie. Maar het is ook een mooie tijd om mijn materialen na te lopen voor het nieuwe seizoen. Daar hoort ook onderhoud bij aan de boot zodat deze weer tip top in orde is als het seizoen van start gaat.”

Daan: “Ik moet er niet aan denken, die gesloten tijd. Vreselijk. En ik vind het ook niet meer van deze tijd; snoek bijvoorbeeld is al lang afgepaaid en naar mijn idee zouden die regels van oudsher eens onder de loep genomen moeten worden. Maar goed, vissen doe ik toch wel: ik maak vaak net als Frank een tripje naar het buitenland en ik vis in deze periode ook veel op andere soorten zoals karper of barbeel, want dat doe ik gewoon te weinig tijdens het roofvisseizoen. Natuurlijk is het vaak het moment voor onderhoud aan boot en motor, en ben ik alsnog vaak op het water op zoek naar nieuwe stekken. En ik kan ook zomaar de hele dag varen en met de Garmin-apparatuur naar bepaalde structuren op de bodem zoeken, die interessant zouden kunnen zijn. Dus stilzitten, nee dat doe ik echt niet.”

Tekst gaat verder onder de foto >>

Jullie gaan deelnemen aan een aantal wedstrijden. Hoe bereiden jullie je daar op voor?

Frank: ”Het wedstrijdvissen is er een beetje bij ingeschoten bij mij. Super leuk om met die fanatieke Bolle weer wat wedstrijden te vissen. Daan heeft alles altijd al voor elkaar en is echt heel fanatiek. Soms bots dat wel eens en laat ik hem even uitrazen. Ik weet dat ‘ie het niet zo bedoelt, maar dat is ook de kracht die we samen hebben en zo houden we elkaar scherp tijdens de wedstrijden. Vooraf bespreken we de tactieken, hoe we te werk gaan en gaan we een aantal keer voorvissen. Dit voorvissen is heel belangrijk om een beetje idee te krijgen waar en op wat voor diepte we de vis moeten zoeken. We vissen beide anders qua techniek en zien wat op het moment werkt. Ik begin vaak met mijn favoriete spelletje - het dropshotten - en Daan vaak werpend of verticalend.”

Daan: “Ik zit er wat fanatieker in dan die Schele, zoals hij zelf al zegt. Waar ik alles vaak al helemaal voorbereid heb, zit Frank vaak vlak voor de start nog zijn onderlijntjes te knopen. Maar goed, dat weten we van elkaar en dat maakt ons ook een leuk en sterk team. Zoals Frank al aangeeft, is het vaak voorvissen om te bepalen waar de vis zich ophoudt en hoe je ze moet benaderen. Dat geeft echter nog steeds niet altijd een zekerheid, want op de dag zelf kan alles weer anders zijn. Ik zorg dan ook dat ik alles voor de verschillende technieken helemaal klaar heb, zodat ik snel kan schakelen. Dit in tegenstelling tot die griezel die alles vaak nog op het laatste moment moet doen. Ik ben er dagen voor de wedstrijd al mee bezig. Door mijn uitgebreide kennis van veel wateren ben ik in mijn hoofd al aan potentiële stekken aan het denken of aan het uitsluiten. Wind, diepte, kunstaas, watertemperatuur; alles gaat door mijn hoofd en daar probeer ik uiteindelijk een totaalplaatje van te maken.”

We hebben dit jaar voor het eerst de Honda Marine Cup georganiseerd. Heeft dit gebracht wat jullie verwacht hadden?

Frank: “Ja, de Honda Cup… Het was een mooie dag waar we ook nog eens het geluk hadden qua weer. Terugkijkend zijn er best wat puntjes die verbeterd kunnen worden. De communicatie van dit evenement was vrij laat naar buiten gebracht, dit moet sneller voor de volgende editie. De opzet sprak heel veel Honda gebruikers aan en ik weet zeker dat dit een groot evenement kan worden.”

Daan: “Zelf kijk ik erg positief terug op de Honda Marine Cup. Honda en wij hebben er alles aan gedaan om dit evenement te laten slagen. Ik denk dat alle voorbereidingen en de dag zelf prima zijn verlopen, al waren er zeker punten voor verbetering. Maar ach, het was de eerste hè. En we hebben zeker geleerd. Alle positieve reacties die wij gehad hebben via social media, mail of persoonlijke berichten zijn echt een motivatie geweest om hier samen met Honda mee door te gaan, dus we zijn achter de schermen alweer druk bezig met de volgende editie. So stay tuned!”