BLIKVANGER

BOOTTEST HIGHFIELD HX 66


In Australië heeft Swift Marine een trend gezet door haar Highfield RIB’s van een aluminium bodem te voorzien. Dat maakte ze ijzersterk en beter geschikt voor professioneel gebruik. In de afgelopen twintig jaar veroverden de Highfields de wereld en nu worden ze van Appingedam tot Antarctica ingezet.


Lees verder >>

Aluminium bodems voor RIB’s zijn niet heel vanzelfsprekend. Het is wat duurder dan polyester en je hebt soms te maken met achteruitgang van het materiaal door de combinatie met andere metalen. Dat kun je voorkomen door het aluminium bij de constructie goed te coaten en verbindingen met andere metalen te isoleren. Bij Highfield is dat uitstekend gebeurd. De constructie en de coating zijn degelijk uitgevoerd, maar de boot is zeker niet te zwaar geworden.

De geteste boot is een Patrol HX 66, een boot van professionele kwaliteit die op veel plekken door commerciële bedrijven of overheden wordt gebruikt. Bekend is dat de kustwacht in Australië, Nieuw-Zeeland en Canada de Highfields inzetten bij hun ruige werk. Behalve professionals kiezen ook consumenten met hoge kwaliteitseisen vaak voor dit merk.

Het onderwaterschip is gevormd door Australische ontwerpers. Rond het kleinste werelddeel wordt onder de meest extreme omstandigheden gevaren, dus dan weet je dat het met de performance wel goed zit. De deadrise, ook wel vlaktilling genoemd, is 26 graden. Dat betekent dat het onderwaterschip bij de spiegel een hoek met de waterlijn maakt van 26 graden. Dat maakt de boot geschikt voor wat hogeren golven dan boten met een vlakkere bodem.

Tekst gaat verder onder de foto >>

De indeling is zoals je verwacht van een RIB. Voorin is een diepe locker voor de grote spullen. Verder is er een vette console met een grote ruit, prima handgrepen en een klapbare stuurbank. Fijn is de ergonomisch geplaatste voetensteun. Achterin is een bank met opbergruimte eronder. In de romp is een 150 liter brandstoftank geïntegreerd. De bodem van de zelflozende kuip is prima antislip gemaakt. Voorop is een grote bolder en achterop vind je kikkers op de spiegel en aan de rollbar. Aan de bakboordzijde is naast de motor een degelijke zwemtrap.

Deze RIB heeft optioneel tubes van Hypalon, dat is de beste neopreensoort, maar je kunt ook kiezen voor de goedkopere optie met PVC tubes. Er zijn zes luchtkamers met een diameter van 56 cm en de ventielen zijn flush gemonteerd. Deze details weerspiegelen mede de kwaliteit.


TECHSPECS

Lengte (m.) : 6,60

Breedte (m.) : 2,50

Diepgang (m.) : 0,30

Aantal tubes : 6

Tubediameter (cm) : 50

Motor pk (kW) : 150

Waterverplaatsing (kilo) : 550 (leeg)

Vanaf-prijs (incl. btw) : € 33.500 excl. motor

Honda BF150 prijs: €17.599


Scroll naar beneden voor de rapportcijfers >>

cijfer : 8,1