LOVE MY HONDA

‘Dat fantastische VTEC geluid bij vol vermogen. Echt een beleving!’

Ze staat in haar omgeving bekend als ‘Miss Honda’ en die bijnaam kreeg Gonneke de Keijzer niet voor niets. Ze brengt haar vrije uurtjes het liefst met haar gezin door op het water - en die vrije tijd is al vele jaren naar volle tevredenheid ‘powered by Honda’.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Powered by een Honda BF100, om precies te zijn. Het is de drijvende kracht achter de Ryds 57 HT waarmee Gonneke en haar man Leendert vaak te vinden zijn op de Nederlandse wateren. Van de Grevelingen, het Haringvliet, de Biesbosch en de Oude Maas: ontspannen doen zij met hun vier kinderen het liefst op de boot.


Die zeebenen heeft Gonneke van huis uit meegekregen: “Mijn vader is na het afronden van de Zeevaartschool gaan varen bij de Holland Amerika-lijn en later als kapitein bij Smit Tak. Hierna is hij aan wal gaan werken als onderdirecteur bij de KNRM. Je kunt dus wel stellen dat het mij met de paplepel is ingegoten. Ongeveer elf jaar geleden kochten Leendert en ik ons eerste bootje en vanaf die tijd wisten wij dat het varen echt ons ding is.”

Het grote water op

De liefde voor de watersport blijkt voor Gonneke onlosmakelijk verbonden met de liefde voor Honda, die opbloeit als zij een Honda Shuttle 2.3 VTEC kopen. “Daarvoor hebben we diverse merken auto's gereden en hadden hier vaak problemen mee. Uiteindelijk kochten we na de geboorte van ons vierde kind de Honda Shuttle, met toen al zo’n 150.000 kilometer op de teller. We hebben hem jaren probleemloos in ons bezit gehad, ondanks dat wij ons toentertijd helemaal niet druk maakten om onderhoud. We hebben er na 360.000 kilometer afscheid van genomen; de motor was toen echter nog prima!”

Als er dan ook een buitenboordmotor moet komen voor hun eerste bootje, is al snel duidelijk dat dat een Honda moet zijn: “Wij gingen ons in die tijd voor het eerst echt op groot water begeven met onze toen nog kleine kinderen. Omdat wij kracht, weinig herrie en betrouwbaarheid het meest belangrijk vonden, dachten wij al aan Honda, maar we hebben nog eens goed om ons heen gekeken en ons laten informeren door beroepsvissers en mensen die echt van het materiaal afhankelijk zijn. Ook zij adviseerden Honda.”

Sleepboot

Het wordt een BF50, die inmiddels is verkocht, maar nog steeds in de vaart is en waar de nieuwe eigenaar nog veel plezier aan beleeft. Gonneke en haar man hebben nu een BF100 VTEC, en ze is over beide motoren meer dan tevreden. “Ze hebben ons nooit in de steek gelaten. Ik vind de motoren mooi vorm gegeven en betrouwbaar. Kijk, als je je motor gebruikt op een klein en rustig binnenwatertje en je hebt ook peddels aan boord, dan maakt het allemaal niet zoveel uit wat je erachter hebt hangen. Maar zodra je jezelf op groot water wilt gaan begeven, dan wordt het een ander verhaal. Dan wordt betrouwbaarheid in mijn ogen een vereiste. Zo af en toe komen wij mensen tegen op het water bij wie de motor gestopt is; deze mensen verkeren dan terecht in paniek en lopen ook serieus gevaar. Zodra dit op ons pad komt, slepen wij ze naar de dichtstbijzijnde haven.”

Tekst gaat verder >>

‘Als je jezelf op groot water gaat begeven, is betrouwbaarheid een vereiste’

Beleving

Als allround medewerker (P.A.) van Outboard Shop Rotterdam heeft Gonneke ook te maken met andere merken. “Mijn ervaring is dat Honda zich op bepaalde gebieden onderscheidt wat betreft de rest van de markt. De verschillen zijn niet zomaar in één zin te benoemen; het gaat ook om beleving. Qua betrouwbaarheid is er in mijn ogen geen betere. Daarbij vind ik de vormgeving en duurzame afwerking ook erg mooi. Over het geluid kan ik het volgende zeggen: bij rustig toeren is hij zeer stil en bij vol vermogen heb je dat fantastische VTEC-geluid. Het is echt beleven!”

Miss Honda

Haar enthousiasme en tevredenheid over Honda hebben haar zelfs een Miss-titel opgeleverd: “Waar het hart van vol is, stroomt de mond van over, dus je zult begrijpen dat heel mijn omgeving ervan doordrongen is dat ik Honda gek ben. Ik word zelfs al enige tijd ‘Miss Honda’ genoemd.”

Ook de kids krijgen de liefde mee, en het onderwerp voor hun spreekbeurten is dan ook vaak snel gevonden. Tekeningen voor hun moeder gaan vaak maar over één ding... En als Gonneke vorig jaar helaas wordt getroffen door borstkanker, weet haar omgeving haar op gepaste wijze een hart onder de riem te steken: “Op mijn 40ste verjaardag kreeg ik een zilveren armband met plaatje cadeau, waarop aan de buitenzijde ‘The Power’ gegraveerd is en aan de binnenzijde – je raadt het al – ‘Of Dreams’. Honda liefde pur sang!