LOVE MY HONDA

'Als je een Honda goed onderhoudt, heb je er geen omkijken naar'


Als kind was hij al met bootjes en motoren bezig. Moeiteloos somt Jack van Wijngaarden alle merken op die hij sinds zijn vijfde heeft gehad. Plus de motoren, met details tot ver achter de komma. Al meer dan twintig jaar zweert hij bij Honda.

Jack van Wijngaarden (49) woont in Harmelen, maar komt zo vaak als mogelijk naar Vinkeveen. "Mijn ouders wonen hier al 55 jaar, ik ben hier opgegroeid aan het water. Mijn eerste bootje was een Optimistje, daarna kwam een PC 29 met 4 pk. Vervolgens kreeg ik een Shakespeare Snipe met een 60 pk tweetakt. Je mag hier in Vinkeveen helemaal niet hard varen, dus ging ik meestal het Amsterdam-Rijnkanaal op, Oranjesluizen door en dan bij Muiden waterskiën. Vervolgens kocht ik een Stingray 608 met een inboard, maar die ging na drie jaar kapot. Ik had niet het geld om het te fixen, dus ben ik overgestapt op Honda outboards. Eerst kocht ik een Boston Whaler Dauntless 15 met een 90 pk Honda. Ik reed al in een Honda Civic 1.6, dat was zo’n fijne auto, daar kwam mijn liefde eigenlijk vandaan. De 90 pk Honda motor was eigenlijk te zwaar voor de kleine Dauntless, daarom heb ik een grotere Whaler gekocht, want de motor wilde ik overzetten. Die was zo sterk en ik heb er nooit problemen mee gehad. Nu vaar ik een onverwoestbare Van Vossen Dutchliner 530 uit 2015. Daar hing eerst een 50pk Honda achter, nu dus een 60 pk.”

Ondanks dat er een dikke stootlijst rond de boot zit, doet Jack steevast de stootwillen uit als we ergens afmeren. De aluminium boot ligt zomer en winter in het water, klaar om te varen. "Ik ben een echte techneut, repareer al 12,5 jaar beademingsapparatuur. De techniek zat er al vroeg in, want als jongen heb ik al voor lokale watersportbedrijven onderhoud aan buitenboordmotoren gedaan, ze nagekeken, bougies en staartolie vervangen, impellers checken, dat werk. Dan leer je wel waarom motoren stukgaan."

"Mensen vergeten vaak hun motor omhoog te trekken, dan kruipen er slakken in de koelkanalen, koelt 'ie niet goed en gaan ze kapot. Ik merkte dat je aan Honda echt wel fijner kunt werken dan andere merken. Daar zitten dingen soms onlogisch in elkaar. Aan mijn 60 pk driecilinder, 1000 cc motor doe ik het meeste onderhoud zelf. Als je een Honda goed onderhoudt, heb je er verder eigenlijk bijna geen omkijken meer naar. Bij Omtzigt, mijn Honda dealer, ben ik kind aan huis. Paul Omtzigt is een echte vakman, ik heb daar pas nog een wakeboard gekocht, hij weet daar veel van en is heel gedreven. "

Jack vervolgt: "Mijn boot gebruik ik echt om te ontspannen. Een stukje verderop hebben mijn ouders een akker met een duikplank en daar zitten we vaak, ook voor mijn andere hobby, barbecueën. Verder gaan we vaak wakeboarden op de waterskibaan. Speciaal daarvoor heb ik mijn prop met 15 inch pitch omgeruild voor een Solas 13 inch, dan heb je meer trekkracht. De topsnelheid vind ik niet zo belangrijk, je mag toch nergens hard varen in Vinkeveen. Op het IJmeer kun je onbeperkt gas geven; als ik er in mijn eentje in zit, loopt 'ie 62 km/u, dan zit ik wel tegen de toerenbegrenzer aan. De trekkracht van die injectiemotor is echt bizar: als ik optrek, word ik daar altijd blij van. Ik heb pas mijn droomboot gezien. Mijn volgende boot wordt een 7 meter van Vossen met een 150 pk Honda. Niet in een bun, je moet er gemakkelijk bij kunnen, de motor helemaal uit het water kunnen uit trimmen en bovendien, zo’n motor mag je zien. Want als echte superfan ben ik onwijs trots op mijn Honda."