Q&A FRANK & DAAN


FISHING EXPEDITION

Met de Honda Marine Cup is het roofvisseizoen losgebarsten. In deze periode worden de dagen korter, de watertemperatuur gaat omlaag en de rovers, die vetreserves gaan opbouwen richting de winter, bijten graag. Roofvissers Frank van Vliet en Daan Verbruggen maakten nog even tijd voor wat vragen, voordat ze het water op gaan.

Drukke periode voor jullie, mannen?

Frank: “De afgelopen maanden zijn inderdaad druk geweest. Alle roofviswedstrijden zijn dicht op elkaar afgestemd: Predatortour Zweden, Luremasters, Predator Battle Ierland, Honda Marine Cup, Crank Cup, NKS en Predatortour Nederland. De aanschaf van mijn nieuwe boot, een Alumacraft Voyageur 175 Sport met de fluisterstille Honda BF80, heeft door de pandemie wat vertraging opgeleverd, maar gelukkig was alles op tijd klaar voor de - wederom zeer geslaagde - Honda Marine Cup. Volgens mij had die Bolle het ook druk…of niet, Daan?”

Daan: ”Ja klopt, in tegenstelling tot die Schele had ik het echt druk, want hij weet alleen hoe je het schrijft. Ik ben erg veel op het water geweest met mensen die allemaal na de vervelende Covid-periode toe waren aan een verzetje. Daarnaast heb ik ook gewoon een werkgever, doe ik veel voor de Sportvisserij Nederland en heb ik natuurlijk veel gedaan voor de Honda Marine Cup. Dat was trouwens weer een geweldige dag, maar inderdaad, het was een hectische periode.”

En dan moet de mooiste tijd voor roofvissers nog aanbreken... Vanaf nu zien Mevrouw Van Vliet en Mevrouw Verbruggen jullie helemaal niet meer?

Frank: “Nauwelijks inderdaad, haha. Vanaf oktober ben ik vaak op het water te vinden. Voor mij echt de mooiste periode van het jaar. Ik mag graag vissen op grote baarzen met de dropshot rig, op de grote meren van ons land; het Gooimeer, Hollandsdiep en Haringvliet. Op rivieren zul je mij niet vaak tegenkomen. Heb je een goede spot gevonden, dan is het een feestje aan boord. Ik gebruik iets groter kunstaas in deze periode om wat gerichter op de 40+ baarzen te vissen. Denk aan kunstaas van 7 tot 10cm, waardoor het soms net te groot is voor de kleinere baarzen. Een beetje selectief vissen. Ik maak gebruik van mijn Humminbird apparatuur om zo de taluds af te vissen en te zoeken naar de hotspots. Uitlopers van diep naar het ondiepe water. Nu de planten langzaam verdwijnen, heeft de prooivis weinig schuilmogelijkheden en kom je vaak aasbollen tegen. Er zitten altijd wel wat grote baarzen, snoek of snoekbaars in de buurt. Zeker in de vroege ochtenduurtjes en avonduren zie je dat de aasvis het ondiepe water opzoekt.”

Daan: “Ook Mevrouw Verbruggen zal mij wat minder zien de komende tijd, haha. Dit is een mooie periode: zodra de spreekwoordelijke ‘r’ in de maand zit, begint het heel erg te kriebelen, omdat dit vaak de overgangsperiode is naar een mooie tijd. Wel moet je met veel zaken rekening houden, zoals watertemperaturen, windrichtingen, maar ook bijvoorbeeld een spronglaag. De spronglaag is eigenlijk een tussenlaag tussen de warme bovenlaag en de koude onderlaag. Het is belangrijk om te weten waar de spronglaag zich bevindt, zodat je daar je visserij op kan instellen. Onder de spronglaag vissen geeft vaak weinig actie, dus houd hier rekening mee in deze periode. Nu en de aankomende maanden heb ik mij vooral gefocust op het vissen met cranks en ben ik steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

Vissen jullie in deze periode ook gericht op snoek met aasvissen?

Frank: “Jazeker, ik vis op snoek met dode aasvissen, maar dan pas vanaf tweede week november tot december en dat is afhankelijk van de watertemperaturen. Langzaam slepend met de dobber in kanalen en vaarten waarbij ik de wat diepere stukken op zoek. Hier verzamelen vaak de aasvissen en kan je echt dikke snoeken vangen. Persoonlijk ben ik niet iemand die vist in havens waar iedereen vanaf de kant hutjemutje zit en het soms dringen is voor een plekje. Dat is een voordeel als je een boot hebt. Zo kan je zelf je water of stek zoeken.”

Daan: “Ook ik vis veel gericht op grote snoek, alleen maar vanuit de boot en dan veel met de fireball of met de fireball onder de dobber. De fireball is een systeem waarbij je een dode aasvis bevestigt aan een vaak wat grotere, maar felgekleurde loodkop met haak. Aan deze loodkop zit ook nog een korte onderlijn met een dreg, zodat er vaak direct aangeslagen kan worden en niet als vroeger de snoeken slikken met vaak alle nare gevolgen van dien. Wat overigens een zeer effectieve manier is om te vissen is een fireball onder een dobber afgesteld op een bepaalde diepte, vooral de grote snoeken zijn hier gek op omdat het vaak wat rustiger wordt aangeboden. Voor beide technieken gebruik ik echt verschillende aasvissen. Zelfs makrelen, spiering of sardines doen het erg goed, ondanks dat deze niet voorkomen op het zoete. Heerlijk dat die winterperiode er straks weer aankomt, de leukste periode als het gaat om de visserij!”