Q&A FRANK & DAAN


FISHING EXPEDITION

Met de Honda Marine Cup in het vooruitzicht, leggen we onze roofvissers Daan Verbruggen en Frank van Vliet het vuur aan de schenen over wedstrijdvissen. Eens kijken of we wat gouden tips kunnen loskrijgen…

Zonder jullie grootste geheimen prijs te geven: wat kunnen jullie zeggen tegen mensen die net beginnen met wedstrijdvissen?

Daan: “Ga vooral voorvissen op het water waar de wedstrijd zal plaatsvinden. Houd er daarbij wel rekening mee dat je met sommige wedstrijden op bepaalde momenten niet meer op het water mag zijn. Ga gewoon zoeken waar de vis zich ophoudt en maak notities. Dat klinkt vergaand, maar kennis over zaken als watertemperatuur, windrichting, diepte, begroeiing en luchtdruk geven je een voorsprong. Natuurlijk is het slim om veel van het gebied te verkennen en er ook even te vissen, zodat je weet wat voor type kunstaas of welke kleur het goed doet. Dit kan echt doorslaggevend zijn! Als je eenmaal een stek of gebied hebt gevonden, ga het dan niet stuk vissen, maar laat de stek gewoon met rust. Ik weet hoe moeilijk dat is, want het is natuurlijk heel erg leuk en verleidelijk om lekker door te vissen als je ze gevonden hebt, maar realiseer je wel dat je de boel dan flink verstoort.”

Frank: “Heel belangrijk: blijf vertrouwen hebben in je voorbereidingen. Laat je niet gek maken omdat iemand anders op stek A een grote vis heeft gevangen. Want met de moderne middelen die we allemaal tot onze beschikking hebben, zie ik nog vaak mensen afstappen van hun plan! Ik heb het zelf meegemaakt in het verleden; dat je je gek laat maken en dat je bewust of onbewust afstapt van je oorspronkelijke plan dat je met je vismaat hebt gemaakt.”

We zien de laatste jaren een trend tijdens de wedstrijden dat er steeds meer grote motoren worden gebruikt. Ben je dan niet kansloos als je met een wat kleinere motor vaart?

Daan: “Daar kan ik heel kort in zijn: nee, dit is absoluut een verkeerde gedachte. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat mensen met een wat kleinere boot of motor gewoon wedstrijden op hun naam weten te zetten. Het is echter wel zo dat je wat meer beperkt bent met minder vermogen en je minder water kunt bereiken. Dat kan echter ook in je voordeel werken, omdat de mannen met de grote motoren vaak volgas naar plekken gaan waar ze niet zichtbaar zijn voor veel anderen, maar de goede stekken vlakbij de start worden dan vaak overgeslagen. Belangrijk voordeel van een grotere motor is dat je sneller terug bent in de veilige haven als het weer omslaat.”

Frank: “Zoals Daan al aangaf: power is niet alles! Ik heb een 80 pk Honda en ben als een van de snelste weg van het deelnemersveld. Maar jongens met kleinere boten en minder pk’s kiezen dan juist andere stekken waar ze ook hun vissen weten te vangen. Soms is meer vermogen leuk, maar het kan ook een nadeel zijn waarbij je snel geneigd bent om van stek te wisselen. Dan ben je meer aan het varen dan aan het vissen! Dit zie ik vaak met wedstrijden gebeuren. Terwijl de jongens met minder vermogen rustig afwachten wat er gaat komen.”

Zijn er verder nog dingen die jullie aan onze lezers en aankomende deelnemers van de Honda Marine Cup kwijt willen?

Daan: “Wedstrijdvissen blijft een apart ding en nogmaals: voorbereiding is alles. Probeer vooral in het eerste deel van de wedstrijd goed te vissen, omdat het in de loop van de dag alleen maar moeilijker wordt, aangezien er dan al op veel plekken boten hebben gelegen en de vis dan minder goed reageert. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen en loopt het gewoon de hele dag door goed. Vaak zijn dan de extra vissen die je in de middag weet te vangen erg belangrijk voor de uitslagen. Ik kijk er weer heel erg naar uit; het competitiegevoel, maar vooral de saamhorigheid tussen collega-vissers maakt wedstrijden zo leuk!”

Frank: “In eerste instantie: vooral genieten van een mooie wedstrijddag! En zorg dat je uitrusting voor elkaar is. Hoe lang is het geleden dat mijn Honda een beurt heeft gehad? Zijn mijn accu’s nog goed? Check ook de laatste update van je Navionics-kaarten. Lijnen en kunstaas nalopen. Eigenlijk de standaard zaken voor een visdag zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij de Honda Marine Cup zijn we erop voorbereid om mensen te helpen met extra boten op het water, maar dat is niet bij alle wedstrijden vanzelfsprekend. Voor alle deelnemers: heel veel succes tijdens de Honda Marine Cup!”