ROOFVISTIPS VAN DAAN VERBRUGGEN

GAME ON

Wedstrijden zijn niet meer weg te denken in de roofvisserij. Welke voorbereidingen kun je treffen om je kansen te vergroten? Visgids Daan Verbruggen doet een (wedstrijd)boekje open.

Eerste keer

Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste wedstrijden viste jaren geleden. Ik had er wel eens van gehoord en vroeg me af of dit nou leuk was, maar vooral hoe het nou kon dat een bepaalde groep jongens altijd hoog eindigde. Omdat mijn nieuwsgierigheid was gewekt, heb ik mij samen met mijn maatje ingeschreven voor een NKS-wedstrijd en ben daar zonder enige wedstrijdervaring naartoe gegaan. Je merkt dan al snel dat er een hoop jongens zijn die niets prijsgeven en hun plan al uitgestippeld hebben, terwijl ik dan vaak nog moest bedenken wat ik ging doen, hoe ik het ging doen en vooral waar ik dit ging doen.

Locatie scouten

Je merkt dan dat je nog geen ervaring hebt. Een van de zaken die belangrijk zijn, is het water waarop je vist. Als beginnend wedstrijdvisser heb je nu eenmaal niet heel veel ervaring op alle wateren waar wedstrijden worden gehouden en dus is het zaak dat je je die wateren eigen maakt of in ieder geval weet waar bepaalde dieptes zich bevinden, belangrijke taluds en ondiepe platen, want dat zijn natuurlijk de interessante plekken.

Verder is het belangrijk om te weten wat voor type water het is; kun je er bijvoorbeeld goed vangen op kunstaas of vang je er beter met natuurlijk aas. Allemaal factoren die je helpen om geen onnodige tijd te verdoen of er zelfs helemaal naast te zitten op een wedstrijddag. Natuurlijk heb je dit niet even zomaar allemaal in kaart gebracht; daar gaat vaak wel wat tijd inzitten. Maar je kunt het een en ander vaak wel wat bespoedigen door bijvoorbeeld te gaan voorvissen. Dat houdt in dat je een paar dagen voorafgaand aan de wedstrijd op het wedstrijdwater bent om het zodoende een beetje in kaart te brengen en je vooraf een keuze en een plan kunt maken over wat voor jou de juiste plekken zijn. Dat bespaart je een hoop tijd op de dag zelf en tijd die je aan het zoeken bent, is verloren vistijd. Na verloop van tijd heb je zoveel kennis van wateren, dat het allemaal alleen maar makkelijker wordt, maar je zult eerst even moeten investeren.

Kennis is macht

Belangrijk is dus dat je een beetje de weg weet op een water, maar je kunt je kennis natuurlijk nog veel meer uitbreiden tijdens de sessies als je gaat voorvissen. Je kunt bijvoorbeeld bepalen op welke diepte je de meeste vis hebt gezien en gevangen, maar ook in welke richting de wind stond en op welk aas je de meeste respons hebt gehad. Waar ving je de meeste kleine vissen en waar kwamen de grotere vandaan? Allemaal zaken die je mee kunt nemen en waar je je kansen mee vergroot.

Al die opgedane kennis wil je natuurlijk wel bewaren! Zorg er dus voor dat je tijdens dit soort dagen iets bij je hebt waar je de informatie in kunt opslaan. Een telefoon of tablet is handig, maar ouderwets met pen en papier kan ook gewoon. Houd wel rekening met het weer, anders heb je hele rare aanwijzingen na een regenbui ;-)

Veel plezier en succes tijdens een van de vele wedstrijden!

Daan Verbruggen