VEILIGHEID OP HET WATER - DEEL 2

Vaarveiligheid in vijf regels


In de vorige editie van Honda Marine Magazine wezen watersportjournalist Epco Ongering en vaarprofessional Marco Binnendijk van Dolphin Maritime & Dolphin RIB-Adventure op het belang van veiligheid op het water, voor elke watersporter die snel vaart. De eerste twee regels van de erecode voor het snel-varen werden belicht, dit keer onderrichten de mannen ons in de laatste drie.

Lees verder >>


Kortweg bestaat de erecode voor het snel-varen uit deze regels: 1. Schipper, ken en neem je verantwoordelijkheid. 2. Reddingsvesten: koop ze, draag ze. 3. Communicatiemiddelen indien je in problemen komt. 4. Weet alles over de weersverwachtingen. 5. Alcohol en veilig varen gaan niet samen.

Verantwoordelijkheid en reddingsvesten

In de vorige editie van dit magazine kwamen de schippersverantwoordelijkheid en de reddingsvesten aan de orde. We vatten het nog even kort samen: de schippersverantwoordelijkheid betekent dat de schipper de regels kent en de ervaring heeft om een veilige vaart uit te voeren. Goede voorbereiding van de tocht en de communicatie met de andere opvarenden zijn cruciaal. Over reddingsvesten kunnen we kort zijn. Die draag je altijd als je snel vaart, dat staat nooit ter discussie. Ook draag je als snel-varende schipper altijd het rode veiligheidskoord, liefst vastgemaakt aan je bovenbeen of een andere plek waar het niet in de weg zit. Leer beter varen door te leren van je fouten. Bespreek na het varen wat er goed ging en wat beter had gekund. Wees kritisch.

In deze editie behandelen we de andere onderdelen van de erecode: communicatie, de weersverwachtingen en de gevolgen van alcohol.

Tekst gaat verder >>

Communicatie

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen de beschikking over een smartphone. In de huidige wereld is deze onmisbaar voor het verkrijgen van informatie van internet en voor de communicatie van persoon tot persoon. Toch is een smartphone aan boord maar beperkt bruikbaar. Op veel plekken in de natuur is geen dekkend netwerk, zodat je verstoken bent van informatie en communicatie. Gebeurt er iets waar je hulp bij nodig hebt, dan is het verstandiger om per marifoon te communiceren. Het voordeel van een marifoon is dat je niet één iemand, maar een groep mensen in de buurt bereikt. Je kunt de marifoon gebruiken om bijvoorbeeld de sluiswachter aan te roepen, om verkeersposten te vertellen dat je de zee op koerst, om te melden dat je aan de andere kant van de rivier gaat varen of dat je een noodsituatie aan boord hebt. Een marifoon is in ons land verplicht op boten langer dan 20 meter, maar in landen zoals België, is een marifoon al op een boot vanaf 7 meter vereist.

Binnenwater en op zee

In grote lijnen zijn er twee soorten marifoon: voor op binnenwater en voor op zee. Op binnenwater zend je uit met beperkt vermogen (1 Watt) en je mag alleen met een marifoon zenden als je over het basiscertificaat Marifonie beschikt. Ook ben je verplicht je marifoon te laten registreren bij het Agentschap Telecom. Daar ontvang je de zogenaamde ATIS code, Automatic Transmitter Identification System. Met deze code zijn de marifoon en automatisch ook de eigenaar bekend en weten de autoriteiten direct wie hen heeft opgeroepen. Heb je een marifoon aan boord, dan ben je verplicht deze uit te luisteren.

Op zee heb je een combi-marifoon nodig. Deze heeft twee standen: een voor binnenwater, waarbij het zendvermogen laag is, en een voor op zee. Deze zendt op hoog vermogen (5-25 Watt) en stuurt het internationale (MMSI) identificatienummer mee. Heb je een combi-marifoon, dan heb je om deze te registreren een Marcom B-certificaat nodig.

Tekst gaat verder >>

Mayday

In Nederland gebruiken we een aantal vaste kanalen. Kanaal 1 is voor de centrale meldpost IJsselmeer, waar elk kwartier het weerbericht en berichten voor de scheepvaart worden uitgezonden. Op het overige binnenwater gebruiken we kanaal 10, maar om te veel communicatieverkeer op dit kanaal te voorkomen, heeft elke regio ook blokkanalen. Deze zijn met borden langs de oevers en bij bruggen en sluizen aangegeven. En dan is er nog kanaal 16, het internationale noodkanaal. Ben je in de problemen, zoals bij een man overboord, een brand of een zinkend schip, dan kun je via kanaal 16 een ‘Mayday’ noodoproep doen (funfact: 'Mayday' is een verbastering van het Franse 'm'aidez'- 'help mij'). Kanaal 16 wordt 24/7 door reddingsdiensten uitgeluisterd en zal na een noodoproep een SAR (search and rescue)-actie op gang brengen.

Interne communicatie

Natuurlijk is de communicatie aan boord minstens zo belangrijk. Laat als schipper altijd aan de opvarenden weten wat jouw plannen zijn. Vertel bij het veranderen van de oorspronkelijke plannen wat de redenen zijn en leg de nieuwe plannen helder uit. Waarschuw elkaar voor gevaar. Houd je goed vast aan boord, zorg dat iedereen zich altijd met minimaal één hand aan de boot vasthoudt. Kijk goed vooruit om overzicht over het vaarwater te hebben en kijk regelmatig achterom. Dan zie je of er gevaar van achter komt, maar zie je ook of je hekgolf niet te veel onrust in de omgeving veroorzaakt.

Tekst gaat verder >>

Weersverwachtingen

Als je gaat varen heb je informatie nodig over het weer dat je onderweg tegen kunt komen. Weersverwachtingen gaan vooral over wind, neerslag en golven. Naast algemene weer-app’s heb je ook voor deze drie weeraspecten speciale app’s. Een aantal gratis weerapp’s die interessant zijn voor de watersporter: • Algemene weer app’s: weeronline, weer.nl, weerplaza, e.v.a. • Wind: windguru, windfinder, windy, wind, windmeter. • Neerslag: buienradar, buienalarm, regenmelding, weerradar, e.v.a. • Golfhoogtes: wisuki, waves, tideApp, getijden in de buurt. Check altijd voor je gaat varen wat voor wind, neerslag en golven je kunt verwachten. Kijk bij verwacht slecht weer ook goed naar uitwijkhavens om te schuilen voor slecht weer.

Alcohol

Voor veel mensen is een glaasje wijn, bier of whisky de bekroning van een fijne vaardag. Maar net als in het wegverkeer gaan drank en varen absoluut niet samen. Ga nooit varen als je hebt gedronken en ga al helemaal niet snel-varen. Naast alle prettige verschijnselen tast alcohol je inschattingsvermogen aan. Op een snel-varende boot is dat levensgevaarlijk. Als je toch alcohol wilt drinken, bewaar dat voor na het varen. Geniet, maar drink pas als de boot veilig ligt aangemeerd.