THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING

DE BIESBOSCH EXPERIENCE

Kapitein Olivier Schouffoer (46) geniet al jaren van Europa’s grootste pleziervaargebied: De Biesbosch. Hij neemt ons vanaf nu iedere editie mee op een mini-cruise door de prachtige natuur en voert ons langs alle must-see plekken.

Lees verder >>

‘Het afwisselende landschap is in haar schoonheid uniek’

Al sinds 2006 recreëert en vaart hij met vrienden op zijn compacte, rode zeilboot - een Leisure 17 met Honda BF6 buitenboordmotor. Sinds kort organiseert hij daarnaast ook privé mini-cruises, waarbij gasten kunnen genieten van een (indien gewenst) geheel verzorgde dag op het water. Voorop staat daarbij gastvrijheid en Brabantse gezelligheid: van een nautische bierproeverij tot uitgebreide BBQ en natuurlijk het mooiste uitzicht dat je je maar kunt wensen.

Rosé en paringsrituelen

Op een mooie lentedag vaart de kapitein uit en wij mogen mee: we spreken af om tien uur in de jachthaven bij WSV Biesbosch, al meer dan vijftig jaar een begrip in Drimmelen en ver daarbuiten. Door de coronacrisis zijn het sanitair en de kantine gesloten, dus heeft Olivier verse koffie, zelfgemaakte aspergesoep, een mooie borrelplank en een flesje rosé meegenomen. Bourgondische gezelligheid; de sfeer zit er al snel in. Vanuit de Jachthaven Drimmelen kun je alle kanten op: zeilen op de Amer, een rondvaart door de natuur of ontspannen bij een strandje. We kiezen voor een combi: het natuurschoon en steken zeilend de Amer over. Bij het Gat van de Kerksloot – bij regelmatige bezoekers van het gebied beter bekend als ‘het tweede gat’ – strijken we de zeilen en varen we op de motor de Brabantse Biesbosch in.

Aan de linkerkant zien we al snel een van de mooiste idyllische strandjes tevoorschijn komen. Onze kapitein vertelt: “In de zomer ligt het hier vol met bootjes, die hier een stop maken om even de benen te strekken of om een duik in het verfrissende water te nemen. Ook wordt er veel gebarbecued, dan zie je tot laat in de avond de rookpluimen van het strandje afkomen.”

Maar vandaag straalt alles serene rust uit. De motor is stil en verstoort de ontluikende natuur niet. De zon schijnt op het jonge groen van de bomen aan de oever, die afsteken tegen de helblauwe lucht. Je hoort de watervogels kwetteren; druk in de weer om hun nesten te bouwen. Eenden, ganzen, zwanen, meerkoeten en futen zijn druk met hun paringsrituelen. Het is voorjaar! Oerossen grazen rustig op een dijk met hun kalfjes. Even verderop zit aan de overkant een reiger op een dode tak van een omgevallen boom te loeren naar vis. We varen door tot we een geschikte plek vinden om te genieten van de meegenomen lunch en gaan voor anker.

Tekst gaat verder >>

‘Anderhalve meter afstand is ook aan boord de regel’

Ontsnappen aan de crisis

Olivier: “Ook na al die jaren blijft De Biesbosch me verrassen. Dit afwisselende landschap is in haar schoonheid uniek. Je weet nooit wat er op je pad komt. De verscheidenheid aan flora en fauna is elke dag anders. Zo kun je zomaar een bever tegenkomen die aan zijn burcht bouwt. Of een hert dat uit een kreek drinkt. Helaas ben ik door de coronacrisis momenteel beperkt tot twee passagiers. Anderhalve meter afstand is ook aan boord de regel. Roerige tijden, ook voor mij. Maar juist dan is het extra luxe om te trossen los te kunnen gooien en het water op te ontsnappen. Genieten van de rust en vrijheid, en van de zekerheid dat mijn Hondaatje me altijd weer veilig terug naar de haven brengt.”