SNEL- ÉN FLUISTERSTIL VAREN

RIB-safari op de Grevelingen


Ook in de winter is het goed toeven op de Nederlandse wateren. Dik aankleden en lekker uitwaaien! Speciaal voor Honda Marine Magazine gaat Epco Ongering met Dolphin Events op RIB-safari. Met 250 pk pure power aan de spiegel gaat hij op zoek naar de Big Five van de Grevelingen.


Onze uitvalsbasis is het prachtige zeil- en surfcentrum op de Brouwersdam, gelegen aan Europa’s grootste zoutwatermeer, de Grevelingen. Het centrum bruist van de activiteiten. Van windsurf-binken en SUP-babes tot middelbare hondenbezitters; hier geniet iedereen op zijn eigen manier van de natuur en de faciliteiten van het centrum. Dolphin Events werkt nauw samen met Zeil & Surfcentrum Brouwersdam. Het bedrijf organiseert bedrijfsuitjes en vergaderarrangementen waarbij een RIB-safari deel uitmaakt van een activiteitenprogramma of een 'break-outsessie' na een dagje brainstormen.

Marco Binnendijk is onze gids en tevens de piloot van zijn ‘4 x 4 van het water’. Het is een RIB met twaalf passagiersplaatsen, aangedreven door een 250 pk viertakt Honda motor.


Marco vertelt dat de boot ruim 90 km/u kan, maar die snelheid is gereserveerd voor plekken waar dat kan en mag, zoals de Noordzee of snelvaargebieden. Als professional koos hij voor de Honda vanwege de betrouwbaarheid, het acceleratievermogen, maar ook vanwege de fluisterstille werking als je langzaam vaart. Dat is handig als je dieren in het wild wil spotten, maar ook als je op laag volume iets aan je gasten wil uitleggen. Marco kent de mooiste plekjes van de Grevelingen op zijn duimpje. Kennis van het vaargebied is in dit natuurgebied noodzakelijk, want de dieptes van het zoute water wisselen sterk. Bovendien liggen ’s winters lang niet alle markeringstonnen meer op hun plek.


Tekst gaat verder onder de foto >>

Het is fris op de winterse dag dat we het water op gaan, maar door goede voorbereidingen zullen we van de kou geen last hebben. We krijgen een dikke vaaroverall aan en natuurlijk een automatisch reddingsvest. Vooraf was al verteld dat we zelf een muts, veel laagjes kleding, een verrekijker en handschoenen moesten meenemen.

Met het enthousiasme van Freek Vonk vertelt Marco dat we op zoek gaan naar de ‘Big Four van de Grevelingen, maar eigenlijk gaat het om de Big Five. Dat zijn de zeehonden, fjordenpaarden, Shetlandpony’s, reeën en flamingo’s. De fjordenpaarden en de Shetlandpony’s zijn door Staatsbosbeheer hier naartoe gebracht. Zeehonden, reeën en flamingo’s hebben zelf gekozen voor de Grevelingen als woonplek. Naast de exotische flamingo’s leven hier overigens nog tientallen andere bijzondere diersoorten. Daarom is het hier een paradijs voor vogelspotters en vanwege het glasheldere water ook voor duikers.

Marco vaart behoedzaam weg en vertelt trots over het gebied waar ooit bij Ouddorp Napoleontische kanonnen de doorgang tussen Schouwen-Duiveland en Goeree Overflakkee bewaakten. Op deze grauwe dag hebben we wat kleurrijk geluk. Behalve dieren komen we eerst een kudde zeilboten onder spinnaker tegen, die bezig zijn met wedstrijden om de Grevelingen Cup. Als we kalm voorbijvaren, zwaaien de zeilers enthousiast.

Bij het eiland Hompelvoet zien we fjordenpaarden rustig grazen, de eerste van onze Big Five is gespot. Rond de beesten vliegen nijlganzen en meeuwen. Vlak voor hun neus zwemmen tientallen zwanen. Marco vertelt dat natuurbeheer een lastige klus is, bijvoorbeeld door de vraag wat schadelijke exoten zijn? De Nijlgans is een plaag, maar een troep flamingo’s vinden we mooi. En wat te doen met inheemse diersoorten die anderen dreigen te overwoekeren? De dieren trekken zich niets aan van onze discussie. Zij grazen, cirkelen en zwemmen rustig door.


Tekst gaat verder onder de foto >>

Als we buiten bereik van de dieren in het snelvaargebied zijn aangekomen, geeft Marco gas en scheren we met dik zeventig kilometer per uur over de snelvaarbaan. Na even spelevaren minderen we snelheid en varen richting Stampersplaat, waar we Shetlandpony’s zien grazen. Bij Battenoord fourageert een groep flamingo’s, maar om ze niet te verstoren blijven we op flinke afstand. Door de verrekijker zie je ze ook goed.

Vervolgens varen we richting Brouwershaven en passeren het eiland met de mooie naam ‘Dwars in den weg’. Het ligt pal voor de haven van Jacob Cats’ geboorteplaats en het ligt er inderdaad behoorlijk in de weg. Ten noorden van Stampersplaat ontdekken we op een krib een dikke zeehond, die ons nieuwsgierig aankijkt. Voor ons is dit de belangrijkste van de Big Five. We houden afstand, want zodra we dichterbij komen, lijkt het dier aanstalten te maken om het water in te vluchten. Plots zien we in het water om ons heen de schattige koppies van drie andere zeehonden. Ze lijken helemaal niet bang en duiken vrolijk op en onder. Onze stationair snorrende motor boeit ze totaal niet. Als we genoeg foto’s hebben gemaakt, varen we stilletjes weer weg. Reeën zien we vandaag niet. Volgens onze gids worden ze meestal pas tegen schemertijd actief. Op de terugweg vertelt Marco dat hij de dag vaak besluit met een barbecue bij zonsondergang op de ‘green-egg’. ’s Zomers lijkt ons dat heerlijk, maar de dreigende regen doet ons verlangen naar de warmte van Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Daar wacht ons een heerlijke kop erwtensoep waar de lepel rechtop in blijft staan. En dat is precies zoals je een perfecte winterse 'RIB-safari-dag' wil afsluiten.

Dolphin Events is een full service event- en organisatiebureau met arrangementen waarbij watersporten en RIB-varen vaak in de hoofdrol staan. Op diverse locaties worden bedrijfsuitjes, vergaderarrangementen en team-buildingsessies met een hoog 'big-smile' gehalte georganiseerd.