INTERNATIONAAL SUCCES VOOR EERSTE EDITIE

HONDA MARINE CUP 2019


Op een koude, maar zonnige zondag 17 november 2019 klinkt op De Nieuwe Meer in Amsterdam om 09.00 uur precies het startsein voor de allereerste Honda Marine Cup. Dertig boten, stuk voor stuk aangedreven door een Honda buitenboordmotor, varen uit naar de eerste stekken om strijdvaardig de hengels uit te gooien...


Het is een absolute climax voor het team van Honda Marine Benelux en zijn partners dat al maanden met de voorbereidingen bezig is. Het vastleggen van de datum, vergunningen en toestemming visrechthebbende moeten geregeld worden. En natuurlijk de locatie; gekozen wordt voor De Nieuwe Meer in Amsterdam, omdat daar een mooi roofvisbestand zit en het mooie water omringd is door bos en groen. Location is everything ;-)

De Amsterdamse Hengelsport Vereniging blijkt een partij waar je goed mee om de tafel kunt zitten; toestemming en vergunningen zijn dan ook snel geregeld, en de havenmeester van Jachthaven De Boekanier denkt actief mee over zaken als parkeer- en trailergelegenheid en de locatie voor de Honda tent, waar catering aanwezig zal zijn en later op de dag de prijsuitreiking plaats zal vinden.

Het gaat om een uniek initiatief vanuit Honda, wat ook op het Europese hoofdkantoor de aandacht trekt. Director Power Products Honda Europe Kensuke Yanagisawa komt met een delegatie speciaal voor deze dag naar Nederland en na een briefing van de organisatie, het uitreiken van de Honda reddingsvesten (die elke deelnemer mag houden), de Honda meetlatten, de lunchpakketten en Honda goodiebags, luidt Yanagisawa-san met een toespraak het begin van de Honda Marine Cup 2019 in.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Doel voor de dertig deelnemende teams: van alle drie de roofvissen - snoekbaars, snoek en baars - drie stuks vangen. Dat valt nog helemaal niet mee, want iedere vis heeft zo zijn eigen benadering en er mag alleen met kunstaas gevist worden. Toch worden de eerste vangsten al snel gemeld en blijkt het de snoekbaars die de meesten wel weten te strikken. Ook de baars wordt na verloop van tijd aangemeld, maar vooral degenen die snoek weten te vangen, doen goede zaken. Het internationale veld van Nederlanders, Duitsers en Belgen vist of het leven er vanaf hangt en alle technieken worden ingezet om de rovers te kunnen vangen – een indicatie van hoe fanatiek iedereen is en hoe serieus de Honda Marine Cup wordt gezien.

Aan het eind van de ochtend zien we in de scoringsapp dat het allemaal vrij dicht bij elkaar ligt. De top 3 wordt bepaald door het team van PR uit Nederland, het Duitse team van Spro met kort daarachter het Belgische Garmin team. Het is al snel duidelijk dat de drie hoofdprijzen tussen deze teams verdeeld zullen worden, maar de volgorde wordt pas in het laatste deel bepaald. Koen Vervloesem van Team Garmin weet nog wat te upgraden terwijl het Duitse team van Spro het juist weer iets moeilijker krijgt, het Nederlandse team heeft inmiddels alle vissen die ze nodig hebben, met een aantal flinke vissen erbij en zo blijft het tot aan het eindschot spannend.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Vooraf aan de prijsuitreiking is er genoeg te drinken, er staat een frietkraam en een heerlijke barbecue; alles verzorgd en powered by Honda. En dan is het om 17.00 uur tijd om de winnaar van de allereerste Honda Marine Cup bekend te maken. [tromgeroffel]... Het is het Nederlandse team PR van Peter Lammers en Denny Paling die er met een dikke Honda generator en de grootste bokaal vandoor gaan. Op de voet gevolg door het Belgische en Duitse team, die respectievelijk een generator en 5pk Honda outboard winnen.

Honda Marine Benelux kijkt met trots terug op een bijzonder geslaagd evenement, waarvan een vervolg niet uit mag blijven. Er wordt op dit moment druk gewerkt aan de Honda Marine Cup 2020, op een nieuwe locatie en een groter deelnemersveld. Je leest er hier meer over.


De Honda Marine Cup 2019 is mede mogelijk gemaakt door o.a. Abu Garcia, Berkley, DRT Events, Jachthaven De Boekanier, Amsterdamse Hengelsport Vereniging, Michel Oostdijk, Daan Verbruggen en Frank van Vliet.