Q&A FRANK & DAAN


Fishing Expedition

Daan Verbruggen en Frank van Vliet zijn twee zeer fanatieke roofvissers in hart en nieren. Daan vaart met een 200pk Honda V6 en Frank met een 80pk. Ze zijn al jaren bekende verschijningen in hengelsportland met ieder hun eigen ideeën over de sport, de boten en natuurlijk de motoren. Honda Marine Magazine gooit een hengeltje naar ze uit en kijkt of ze bijten...

Does size matter... Oftewel: is een grote motor van belang?


Daan: “Ik ben ooit begonnen met kleinere motoren, zoals zo velen, maar door de jaren heen zijn de omstandigheden veranderd op het gebied van de hengelsport. Zo moeten er vaak grotere afstanden worden afgelegd en zijn de boten een stuk groter en zwaarder geworden, met als gevolg dat ook de motoren natuurlijk in formaat zijn toegenomen. Ook in het wedstrijdcircuit is het van het grootste belang dat je zo snel mogelijk op de beste stekken terechtkomt om je kansen te vergroten op een aantal belangrijke vangsten. Een grote motor is geen must, maar opent wel andere deuren. Daar zal Frank wel anders over denken, maar daarom vangt hij ook altijd een stuk minder, haha.”

Frank: “Ik persoonlijk kijk er inderdaad anders tegenaan dan Daan. Daan is ook visgids en moet met zijn klanten in korte tijd zoveel mogelijk stekken bevissen en dus is het belangrijk dat hij snel en veel kan verplaatsen. Voor mij is het snel en veel verplaatsen minder belangrijk en dus is de keuze van een grote motor voor mij minder van belang. Dat wil niet zeggen dat ik het niet leuk vind... Integendeel, het varen met een 200pk zoals die van Daan blijft natuurlijk ook altijd een leuke ervaring en een geweldige beleving, maar dan vooral als die bolle niet achter het stuur zit, want dan ga je toch een stuk langzamer, haha. Met mijn huidige 80pk ben ik meer dan tevreden en kan ik alles doen wat ik graag wil.”

Is de beleving tijdens het varen anders dan een aantal jaar geleden?


Daan: “Daar kan ik heel snel op antwoorden met een ja! Je kunt je voorstellen dat varen met hoge snelheden een enorme kick geeft (al staat de veiligheid altijd op één) en vaak sta ik er dan niet eens bij stil dat het een visdag is. Natuurlijk mag je niet overal hard varen, maar het gevoel dat je hebt wanneer je achter het stuur zit in de wetenschap dat als je gas geeft er met een hoge snelheid vandoor te kunnen gaan, is onbeschrijfelijk en geeft mij echt een heerlijk gevoel. Verder vind ik het ook gewoon erg leuk om af en toe even met de familie of vrienden te varen en geniet hier ook echt van. De huidige generatie motoren is zo enorm verbeterd dat je ze bijna niet hoort lopen en dat is wel zo prettig als je op een mooie dag aan het genieten bent. Helaas heeft het ook een nadeel dat de motor zo stil is, want Frank komt al overal bovenuit met zijn stemgeluid en normaal gesproken ging ik dan even een stukje varen om hem niet te horen, maar dat trucje werkt met de huidige motor niet meer.”


Frank: “Daan vergeet hierbij te vermelden dat zijn keus voor een zwaardere motor niet alleen gebaseerd is op de dingen die hij zelf benoemt, want het zijn niet alleen de boten die groter en zwaarder zijn geworden... Die 200pk is echt wel minimaal, haha. Maar ja, de beleving is zeker anders dan voorheen. De huidige motoren zijn niet te vergelijken met waar we een aantal jaren terug mee rond vaarden. Ik weet nog dat ik met een big smile in de boot zat die werd aangedreven door een 15pk waarvan je het geluid tot op 5 kilometer ver kon horen, praten was bijna niet mogelijk want je verstond elkaar niet, maar toch had dit ook wel weer zijn charme. Tegenwoordig moet ik vaak even kijken of er wel een koelstraal uit de motor komt om er zeker van te zijn dat de motor draait. De techniek heeft niet stilgestaan, wat er zeker voor zorgt dat je een dag heel anders beleeft dan voorheen. In tegenstelling tot Daan hecht ik niet zoveel waarde aan hoge snelheden, maar kan me wel voorstellen dat iemand dat leuk vindt.”


Tekst gaat verder onder de foto >>

De huidige generatie motoren zit vol met allerlei techniek, gaat dit niet een beetje te ver af en toe?


Daan: “Het kan mij eigenlijk niet gek genoeg, ik ben gek op techniek, gadgets en snufjes. Als ik een schietstoel in mijn boot zou kunnen laten plaatsen, zou ik het nog doen ook! Frank geeft een stuk minder om dit soort zaken, maar dat komt omdat hij vaak niet weet hoe het werkt, die weet alleen de aan- en uitknop te vinden.

Nieuwe technieken zorgen ook weer voor meer en andere mogelijkheden. Al zitten er vaak gadgets op waarvan anderen denken dat je ze nergens voor gebruikt, dan kan ik het vaak helemaal te gek vinden, al is het alleen maar vanwege het feit dat ik het prachtig vind wat er allemaal mogelijk is. Natuurlijk mag dit niet ten koste gaan van de betrouwbaarheid, maar daar ben ik met mijn huidige motor niet zo bang voor.”Frank: “Ik ben totaal niet van de gadgets, maar een aantal van de huidige technieken vind ik wel interessant. Die bolle zal wel gezegd hebben dat ik er toch allemaal niks van snap, maar betrouwbaarheid komt bij mij op de eerste plaats. Natuurlijk vind ik het ook leuk om tegen een aantal digitale klokken aan te kijken. Met de moderne technieken is het zelfs mogelijk om motorgegevens te bekijken op onze fishfinders en dat is informatie waar ik echt iets mee kan. Eén van de functies die ik niet zou willen missen, is bijvoorbeeld de trolling control. Met deze functie is het mogelijk om bij stationair varen je toerental te verhogen of te verlagen, ideaal voor bijvoorbeeld het slepend vissen.”