THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING

VERZET(JE) IN DE BIESBOSCH


Ook cruise captain Olivier Schouffoer van Biesbosch Mini Cruises zat de afgelopen maanden in lockdown en zijn laatste vaartocht lijkt tijden geleden. Toch vaart hij vandaag uit en neemt ons - binnen de maatregelen - mee de Biesbosch in. Een essentiële zakenreis; we ontkomen er niet aan.

We vertrekken dit keer vanuit Lage Zwaluwe over de Amer richting de Biesbosch. Het water is vlak en rustig. We varen het Gat van de Visschen in, waar de interessante geschiedenisles begint die de captain vandaag voor ons in petto heeft. De Biesbosch heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk een belangrijke rol gespeeld toen het gebied een natuurlijke frontlinie vormde tussen het bevrijde Zuiden en nog bezette N­­­oorden van Nederland. Zo vormden de kreken aan het Gat van de Visschen welkome schuilplekken voor binnenvaartschippers, die bang waren dat hun schepen in beslag zouden worden genomen door de Duitsers. Tevens­­­ waren in ­­­­dit gebied in die laatste winter van de oorlog de liniecrossers actief, verzetsstrijders die met gevaar voor eigen leven smokkelroutes bevoeren met hun kano’s. Vandaag treden we in de voetsporen van de ‘Albrecht groep’, de liniecrossers van de Biesbosch.

Biesbosch Mini Cruise 2.0

In deze tijd van het jaar is het vredig in de Biesbosch, de natuur komt tot rust. Olivier maakt zich al op voor een nieuw vaarseizoen. “Het succes van vorige zomer wil ik dit jaar gaan uitbreiden,” vertelt hij trots. “Ik heb een iets grotere zeilboot met wat meer comfort aangeschaft. Biesbosch Mini Cruises 2.0. Voorzien van een echte kombuis en een toiletje. Ook de nieuwe Honda BF10 die aan de spiegel hangt, zorgt voor een extra gevoel van luxe: de motor met elektrische start en afstandsbediening is niet alleen gebruiksvriendelijk en betrouwbaar, maar ook zuinig en geruisloos. De perfecte partner voor excursies door een natuurgebied.

Terwijl we comfortabel door het water glijden, vertelt de captain verder: “De ‘Albrecht groep’ smokkelde medicijnen naar het bezette gebied, en informatie, post, Duitse deserteurs, geallieerde piloten en ontsnapte Joden naar het bevrijde gedeelte. De liniecrossers hadden een groot voordeel op de Duitsers, omdat ze het moerassige, soms ondoordringbare getijdengebied van de Biesbosch goed kenden. In het Biesbosch Museum in Werkendam is een tentoonstelling te zien die geheel gewijd is aan deze tijd.”

Bruggetje van Sint Jan

Voor ons nog geen museumbezoek in verband met de lockdown, maar wel een lunch aan boord. Olivier is niet alleen een uitstekende kapitein, maar ook een bourgondische gastheer en we doen ons te goed aan de heerlijke luxe belegde broodjes en een Thaise curry soep. Na de lunch gooien we de trossen los en vervolgen we onze weg door de historische Biesbosch. Het natuurgebied is ook in deze tijd van het jaar prachtig en heeft iets mystieks met zijn kale bomen tegen de mistige achtergrond. We varen het Slootje van Sint Jan in, met aan het einde het Bruggetje van Sint Jan, dat symbool staat voor het verzet in de Biesbosch. Bij het bruggetje hangt een gedenksteen ter ere van de liniecrossers. Hier werd 75 jaar geleden door verzetsstrijders een executie voorkomen.

Helaas kunnen we hier niet verder omdat de mast te hoog is en de brug niet omhoog kan. Dus varen we terug richting het Gat van de Plomp. Onderweg passeren we een galg waaraan een rieten mand hangt. Deze mand werd door de liniecrossers gebruikt als signaal voor de overkant: hing de mand hoog, dan was de kust veilig. Was de mand gestreken, dan loerde de Duitsers en moest men wachten met de smokkelwaar overzetten. We zetten koers over de Amer richting de haven en genieten nog even van de zonsondergang. Terwijl we de verhalen van de helden van weleer achter ons laten, genieten we van een heerlijke borrelplank en onder het genot van een goed glas rode wijn varen we op de haven aan.